Karlovačka bolnica radi dobro, ali ipak mora u sanaciju

Autor: Agencija VLM , 30. siječanj 2013. u 12:00
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Svi govornici pohvalili su rad djelatnike bolnice, a posebno ravnatelja Nedjeljka Strikića.

Jednoglasno i bez ijednog suprostavljenog mišljenja skupštinari Karlovačke županije donijeli su odluku kojom se poziva Vlada RH na provođenje sanacije Opće bolnice Karlovac. No, unatoč usuglašenim stavovima vladajućih i oporbe, o toj se temi satima raspravljalo.

Svi govornici pohvalili su rad djelatnike bolnice, a posebno ravnatelja Nedjeljka Strikića. Naglašavali su da je tijekom posljednjih godina bolnica poslovala pozitivno. Tako je Strikića, člana HDZ-a, pohvalio i njegov kolega iz SDP-a Bruno Kurelić. No, rasprava je donijela i niz kritika, prije svega prema aktualnoj vlasti na državnoj razini, koja još nije utvrdila način sanacije bolnica.

'Boli nas način kada se donese važna odluka, a da nas na razini županije nitko ništa o svemu nije pitao, niti dao bilo kakvo objašnjenje. Znam da nam našu bolnicu nitko neće ukrasti, niti je odnijeti u Zagreb, no dobro znam i da je država najlošiji gospodar. Već godinama svi imaju puna usta decentralizacije, no sada opet sve centraliziramo. Osim toga, nitko nam još nije rekao hoćemo li naklon tri godine dobiti bolnicu bez dugova ili će minus opet biti tridesetak milijuna kuna kao i 2001. godine',  rekao je karlovački župan Ivan Vučić.

Ana Stavljenić Rukavina (HSS) naglasila je da zdravstveni djelatnici u Karlovcu rade dobro. Međutim, dug je rezultat neplaćanja usluga koje su ti djelatnici obavili još tijekom ratnih događanja. Ivan Uđbinac (HDZ) prozvao je članove SDP-a i HNS-a i poručio im da imaju odgovornost prema svojim kolegama koji kreiraju vlast na državnoj razini.

Smatra da trebaju voditi računa da se tijekom sanacije ne ukidaju prateće djelatnosti u Općoj bolnici i tako dođe do ukidanje nekih radnih mjesta. Županijska pročelnica Višnja Jović ukazala je na probleme koje bi sve zdravstvene ustanove mogle imati zbog sve većih obaveza, poput onih iz kolektivnog ugovora ili povećanja cijena energenata. Naglasila je i da HZZO neredovito uplaćuje sredstva za ustanove poput Karlovačke ljekarne, Suvaga, ali i bolnica. Tako je rok plaćanja za Karlovačku ljekarnu čak 250 dana, a Suvag nije dobio niti jednu uplatu još od 15. kolovoza prošle godine.
Unatoč problemima, ravnatelj bolnice ukazao je i na niz pozitivnih stvari koje bolnica ima u svom poslovanju.

'Karlovcu je potrebna ovakva bolnica i to na najvišoj stručnoj razini koju jedna županijska bolnica ima. Tijekom proteklih godina racionalno smo se ponašali i da ostale bolnice nisu trošile poput pijanih milijunaša, potrebe za sanacijom ne bi bilo. Puno smo ulagali u ljude i sa ponosom mogu reći da je danas na specijalizaciji 34 mladih liječnika koji su budućnost ove bolnice. Čak 58 milijuna kuna uložili smo u bolnici. Pohvalio bih naše resorno ministarstvo u kojem, unatoč različitim političkim opcijama, nismo bili diskriminirani. S druge strane, nikada nisam dozvolio ulazak politike u bolnici i niti jedan šef nikada nije postavljen po političkom ključu, nego po stručnosti. Taj pristup dao je vidljive rezultate. No, bez bez obzira na sve to, ukoliko novca za zdravstvo bude manje, teško će se pozitivno poslovati ', zaključio je Strikić.

Odluka da se pozove Vladu RH u provođenje sanacije Opće bolnice Karlovac bila je vrlo teška. Međutim, Zakon o sanaciji javnih ustanova nije nam, ostavio puno izbora – napomenula je županijska pročelnica za zdravstvo Višnja Jović. Upozorila je također da je 2001. godine kada su osnivačka prava prenešena na Karlovačku županiju, dug karlovačke bolnice iznosio 33 milijuna kuna. Do 2008. narasli su na 47 milijuna kuna. Takvo je stanje s 31. prosincem 2012. Ukupna su potraživanja 12 milijuna kuna.

'Racionalizirali su potrošnju i smanjili broj djelatnika s 902 na 875, ali ne na štetu zdravstvene kvalitete. Zadnjih pet godina su u plusu, ali moraju u sanaciju', kazala je Jović.

Komentirajte prvi

New Report

Close