Karlovac nagrađen za pametnu upravu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 18. studeni 2017. u 13:28
Zamjenica gradonačelnika Karlovca Andreja Navijalić i arhitekt Ante Vrban

Projektom DigitalKA Karlovac unaprijedio kapacitete gradske uprave kao servisa građana kako bi njihovo poslovanje bilo učinkovito, transparentno i optimalno u odnosu na proračunska sredstava.

Sveobuhvatni projekt grada Karlovca nazvan DigitalKa, usmjeren na povećanje efikasnosti rada gradskih službi, tom je gradu na konferenciji Pametni gradovi održanoj u studenom na međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman donio pobjedu u kategoriji pametne uprave. 

Projekt je pokrenut 2011. godine, a početna pozitivna iskustva su Karlovac potaknula da tinformacijsko – komunikacijske tehnologije uvedu u gotovo sve druge radne i administrativne procese. Projekt su, istaknuli su u Gradu, na samom početku predstavili ostalim gradovima u županiji te ostalim gradovima i općinama u okviru Udruge gradova i općina, a time ih potaknuli da i sami uvedu takve sustave.

Naime, s ciljem ubrzanja procesa označavanja, dodjeljivanja, obrade, slanja i pohrane dokumenata, Karlovac je koristeći informatičko komunikacijske tehnologije (IKT) osnovao e-pisarnicu. Time su osigurali uvjete za učinkovito uredsko poslovanje,  organiziranost i produktivnost u svakodnevnom poslovanju. Na svakom dokumentu omogućen je zajednički rad više djelatnika,  dostupan je pregled onog predmeta i dokumenta za kojeg je djelatnik zadužen, a rukovoditeljima pregled svih predmeta koji su u njihovoj nadležnosti. Također, svjesni da prometna infrastruktura po vrijednosti čini značajan dio gradske imovine, Karlovac je pokrenuo i primijenio sustav za upravljanje prometnom infrastrukturom i evidenciju intervencija, utemeljen na najmodernijim mobilnim i web tehnologijama. Uvođenjem programskog rješenja eRačuni 2011. godine, nadalje, skratio se proces odobravanja ulaznih računa s 20 na 5 dana, riješen je problem 'zagubljenih' računa te su smanjeni troškovi kamata zbog kašnjenja plaćanja. 

"Gradska uprava kontinuiranim radom i ulaganjem u nove tehnologije već dulje vrijeme radi na projektu pametnog grada, a dobivena nagrada nam je potvrda da radimo dobru stvar te dodatni poticaj da istim smjerom nastavimo dalje", komentirali su iz karlovačkog ureda gradonačelnika.  

Uz brojne druge usluge koje DigitalKa podrazumijeva, podnositeljima zahtjeva zaprimljenih u uredsko poslovanje omogućen pristup informacijama putem interneta i javnog portala, uveden je GIS sustav za evidenciju prometne signalizacije i prometne infrastrukture, omogućena je elektronička komunikacija sa sustavima Ministarstva financija i Ministarstva unutarnjih poslova. "Našim aktivnostima želimo motivirati mlade inovatore i stručnjake da se sa svojim pametnim rješenjima uključe u priču. Sigurno smo kako bi aplikacije koje razvijaju mladi, uvelike doprinijeli digitalizaciji našeg sustava i ugodnijem životu Karlovčana", poručili su iz Grada. 

Komentirajte prvi

New Report

Close