Ovaj hrvatski grad uskoro će se grijati na izvore vruće vode

Autor: Darko Bičak , 18. rujan 2022. u 22:00
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Geotermika namjerava priključiti sustav Gradske toplane na grijanje iz vlastitih geotermalnih izvora.

U jeku energetske krize i straha od toga što donosi zima po pitanju grijanja, svaka investicija u obnovljive izvore energije dobiva dodatno na važnosti, a posebno ako se radi o javnom partnerstvu koje će građanima donijeti miran san po pitanju cijene i sigurnosti opskrbe energije.

Najnoviji primjer je Karlovac gdje je krajem prošlog tjedna predstavljen projekt tvrtke Geotermika koja je povukla sredstva koja će omogućiti značajan korak u priključivanju sustava Gradske toplane na grijanje iz vlastitih geotermalnih izvora.

Projekt ‘na cijeni’
Kako je gradskoj upravi predstavio direktor Geotermike Vlatko Kovačić, za ovaj projekt stiglo je 5,6 milijuna kuna kroz projekt “Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu”. Izdašni donator je norveški fond EEA, a partner na projektu uz Grad Karlovac je ISOR Island.

Udio bespovratnih sredstava je gotovo 67%, dok će Grad sufinancirati projekt s 1,9 milijuna kuna. “Krećemo u izradu pilot projekta s ciljem povećanja kapaciteta za proizvodnju i korištenje toplinske energije iz geotermalne energije na području Grada Karlovca.

67

posto novca je bespovratno, a izdašni donator je norveški fond EEA

Cilj je uređenje bušotinskog radnog prostora za smještaj bušaćeg postrojenja i jame za proizvodno ispitivanje bušotine KAGT-1, što će približiti grad Karlovac povećanoj proizvodnji energije iz geotermalne energije i instalirati kapacitete za korištenje energije iz geotermalne energije”, rekao je Kovačić.

Geotermika će ovim ostvariti preduvjete za izradu istražne bušotine geotermalne vode Karlovac GT-1, a sredstva za njezino financiranje također namjerava namaknuti iz fondova. “Usred globalne energetske krize ovakav projekt je itekako ‘na cijeni’, pa treba vidjeti kako će se odvijati, no svakako, ako se utvrdi isplativost geotermalnih izvora u predgrađu, ima odličnu perspektivu.

Uvođenje OIE doprinijet će sigurnosti i diversifikaciji energetske opskrbe grada, povećat će se udio energije proizvedene iz obnovljivih izvora i omogućiti uspješna transformaciju grada u ekološki održivo područje”, kaže Kovačić.

Program započet 2013.
Karlovac je jedan od hrvatskih pionira korištenja OIE u javnom sektoru, a do sada se uglavnom radilo o biomasi. Višegodišnji projekt korištenja biomase je započeo još 2009. s natječajem za fizičke osobe, koji su prvi u Hrvatskoj počeli uvoditi za uvođenje kotlovnica i manjih peći na pelete u kućanstva. Procjene su da je taj natječaj realiziran kroz 170 manjih projekata ukupne toplinske snage od oko 4 MW.

Višegodišnji program uvođenja biomase u kotlovnice u školama i drugim javnim zgradama Karlovačke županije započet je 2013. kroz projekt Zelena energija. Do danas su kroz ovaj projekt realizirane četiri investicije kotlovnica na biomasu u ukupnoj vrijednosti od gotovo šest milijuna kuna.

U Karlovcu je 2020. završeno i BE-TO kogeneracijsko postrojenje na Ilovcu koje proizvodi električnu i toplinsku energiju. Riječ je o ulaganju većem od 20 milijuna eura. Energana na drvnu biomasu proizvodi 5 MW električne i 10 MW toplinske energije

Komentari (1)
Pogledajte sve

U Karlovcu se ove godine obnavljaju vrelovodi cim ce se djelomicno sanirati kvarovi zbog kojih su se desetljecima gomilali enormni gubici tople vode u mrezi. Tek kad Karlovcani nece vise imati najskuplje centralno grijanje u Hrvatskoj moci ce poceti razmisljati o OIE, geotermalnoj energiji i ostalom kao necem sto nije u domeni znanstvene fantastike ili daleke buducnosti. Azurnost gradskih tvrtki i same vlasti (hdz) je glavni uzrok prekasne sanacije.

New Report

Close