Karamarko: Izručenje Perkovića ne traži se zbog Tuđmana i Šuška

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. lipanj 2013. u 13:23
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

‘Uhidbeni nalog nije stigao jer je Perković bio bliski suradnik Franje Tuđmana i Gojka Šuška, nego zbog nečeg drugog’, izjavio je Karamarko

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je danas kako do europskog uhidbenog naloga za bivšeg dužnosnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića nije došlo zato što je on svojevremeno bio bliski suradnik Franje Tuđmana i Gojka Šuška, nego zbog drugih razloga.

"Uhidbeni nalog nije stigao jer je Perković bio bliski suradnik Franje Tuđmana i Gojka Šuška, nego zbog nečeg drugog. Taj sudski postupak je u tijeku i ne bih to komentirao, a mi se zakonu nikada ne suprostavljamo", rekao je Karamarko na zagrebačkom groblju Mirogoj nakon polaganja vijenaca na Tuđmanov grob.

Karamarko je to odgovorio na upit novinara hoće li se HDZ suprostaviti eventualnom izručenju Perkovića Njemačkoj, s obzirom da se radi o nekadašnjem bliskom suradniku prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška. Njemačke vlasti Perkovića sumnjiče da je sudjelovao u organiziranju ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Karamarko je također komentirao najavu opiranja vladajuće koalicije raspisivanju referenduma o ustavnom određenju braka, iako je prikupljen dovoljan broj potpisa građana, ustvrdivši kako je to "u njihovu stilu", te da se vladajući opiru i "zakonu, Ustavu, volji građana, ali i zdravom razumu".

Na upit o odlasku Milana Kujundžića iz stranke, Karamarko je kazao da se tu nema što komentirati jer su fokusirani na potpunu konsolidaciju HDZ-a koja je u tijeku. "Stranka je postala prava alternativa nesposobnoj vladi. Bavimo se pripremom gospodarskog programa, jer nama je problem nezaposlenost. U HDZ će se ulaziti i izlaziti, a u prošloj godini ušlo je desetak tisuća novih članova", rekao je.

Predsjednik HDZ-a također je odbacio optužbu da je odustao od unutarstranačkih izbora po principu "jedan član, jedan glas". "Nismo odustali od principa 'jedan član jedan glas', ali prije toga treba napraviti pripreme i srediti popis članova, što je u tijeku. Pitanje je i naše taktike u kojem momentu ćemo to napraviti", odgovorio je Karamarko.

Unutarstranački izbori ne znače samo izbor novog čelnog čovjeka, već se treba izabrati i cijela stranačka hijerarhija, a bilo bi "apsurdno to raditi u sadašnjem trenutku kada smo pobjednička stranka", kaže Karamarko.

"Ne odustajemo od toga principa i to će biti veliki iskorak, ali potrebno je vrijeme i vrh stranke će odrediti kada će se oni održati", ustvrdio je dodavši kako se ne zna kada će biti parlamentarni izbori, pa ne bi bilo dobro da ih izbori zateknu u unutarstranačkim previranjima.

Izaslanstvo HDZ-a predvođeno Karamarkom položilo je jutros, u okviru obilježavanja 24. obljetnice osnivanja HDZ-a, vijence i zapalilo svijeće na Oltaru domovine i na grobu Franje Tuđmana na Mirogoju, a poslijepodne će biti održana svečana akademija na terasi NK "Jarun", gdje je HDZ osnovan 1989. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close