Kamping sezona relativno uspješna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2014. u 10:00
Foto: Anto Magzan / Pixsell

Kampisti i kampovi nisu isti kao prije deset i više godine, novi trendovi sve su vidljiviju i u tom segmentu.

Kamping sezona u Hrvatskoj ove je godine, unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama i drugim teškoćama, završila relativno uspješno s tek blagim padom noćenja do kraja kolovoza o čemu će se, kao i o stvaranju uvjeta za održivi razvoj, zakonskoj regulativi i svjetskim trendovima, raspravljati na 8. kongresu hrvatskog kampinga koji će se od 28. do 30. listopada održati u Starigradu Paklenica.

Kongres organizira Kamping udruženje Hrvatske (KUH), a okupit će više od 200 predstavnika domaće i strane kamping industrije.

Najavljujući program kongresa, direktor KUH-a Adriano Palman ističe važnost kampinga za hrvatski turizam jer u ukupnim smještajnim kapacitetima te prihodima sudjeluje s oko 25 posto, a i jedan je od segmenta s još uvijek velikim razvojnim i održivim potencijalom.

Naglašava i da je kamping ove sezone unatoč svemu kraj kolovoza dočekao s blagim padom noćenja od oko 2 posto u odnosu na lanjsku rekordnu godinu ili s oko 14,3 milijuna noćenja od otvaranja do kraja kolovoza, od čega je samo u kolovozu u kampovima bilo gotovo 6 milijuna noćenja ili 2 posto više nego nego u istom mjesecu prošle godine.

Palman pritom napominje da su to procjene KUH-a koji se odnose na oko 60 posto hrvatskih kampova, a slične podatke za kolovoz objavio je nedavno i Državni zavod za statistiku (DZS), što je pomalo i demantiralo priče da su kampisti zbog lošeg vremena ove sezone odlazili iz kampova i otkazivali rezervacije.

Kampisti i kampovi nisu isti kao prije deset i više godine, novi trendovi sve su vidljiviju i u tom segmentu, poput sve manje dolazaka s klasičnim šatorima, a sve više s 'kućicama na kotačima' koje tim turistima omogućavaju još veću mobilnost nego prije, a i u hrvatskim kampovima je sve više mobilnih kućica kao samostojećih montažnih objekata koji su dosta traženi među kampistima jer su u prirodi, a ipak u punom komforu pa i kad pada kiša zaštićeniji, naglašava Palman.

Zbog vremena ove se sezone događalo i da kamp u jednoj destinaciji zamijene nekim drugim na drugoj lokaciji gdje je ljepše vrijeme, ali ni to nije ništa uobičajeno među tim turistima i inače poznatim po izrazitoj mobilnosti.

To se donekle odrazilo i na rezultate kampova u pojedinim regijama pa su tako kampovi u Dalmaciji od otvaranja do kraja kolovoza zabilježili rast u noćenjima od 3 posto u odnosu na prošlu godinu, a Istra i Kvarner pad od 2 odnosno 6 posto. Palman pritom napominje da se time nije promijenila struktura ukupnih noćenja u kampovima te je i ove godine više od 50 posto kamp noćenja ostvareno u Istri, oko 26 posto u Dalmacija, a oko 20 posto na Kvarneru.

O tim i drugim postignućima kampova ove godine svakako će biti dosta riječi na KUH-ovom kongresu, kao i o problematici kampova koja se ponavlja već godinama i odnosi se na još uvijek nedovoljno jasno regulirano turističko zemljište, pomorsko dobro i ugostiteljstvo u kampovima, kao i investicije u kvalitetu i širenje ponude čega u kampovima ipak ima dosta unatoč problemima, dodaje Palman.

Kongres će završiti dodjelom priznanja najboljim kampovima za kvalitetu "Croatia's Best Campsites" te izbornom skupštinom KUH-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close