Kamera vas je ulovila u prekršaju? Evo koliko će proći do obavijesti i kazne

Autor: Poslovni.hr , 18. prosinac 2022. u 11:00
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Koliko dugo nakon počinjenja prometnog prekršaja treba da vam na kućnu adresu stigne obavijest o istom s prikladnim objašnjenjem i financijskim iznosom koji trebate platiti, često je pitanje koje si postavljaju vozači svjesni da ih je najvjerojatnije ulovila kamera ili radar.

Za HAK reviju iz MUP-a su naveli da je prekršajni progon propisan Prekršajnim zakonom koji propisuje da prekršajni progon zastarijeva nakon četiri godine, odnosno nakon tri godine za prekršaje za koje je ovlašteni tužitelj obvezan izdati prekršajni nalog. Zastara prekršajnog progona počinje teći danom kad je prekršaj počinjen.

Naveli su da policija nastoji u što kraćem vremenu vlasnicima vozila dostaviti obavijesti o počinjenom prekršaju bez obzira na zakonom propisani rok prekršajnog progona, međutim, vremenski rok dostave navedene obavijesti ovisi o brojnim okolnostima koje proizlaze iz propisane procedure, ali i raspoloživi broj službenika.

No, zaključuju u MUP-u, s obzirom da je veći dio postupka automatiziran, procesuiranje prekršaja i slanje poštanske dostave s obavijesti o počinjenom prekršaju na adresu vlasnika vozila s kojim je počinjen prekršaj moguće je provesti vrlo brzo nakon počinjenja prekršaja, istog ili slijedećeg radnog dana.
“Naime, u slučajevima kada u kritično vrijeme vozilom nije upravljao vlasnik, rok dostave obavijesti počinitelju prekršaja dodatno se produljuje ovisno o postupanju vlasnika vozila nakon zaprimanja obavijesti”, naveli su iz MUP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close