Kako srednja Dalmacija s otocima za ovaj Božić uzima prodajni primat u niši luksuza Istri i Kvarneru

Autor: Suzana Varošanec , 13. prosinac 2021. u 11:32
FOTO: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Statistike najmova tijekom ovih blagdana prema trenutnim pokazateljima pokazuju kako od ukupnog broja rezervacija – 46% pripada jedinicama u Istri i Kvarneru, 48% se odnosi na područje Dalmacije i otoka, te preostalih 6% na krajnji jug i unutrašnjost. Po interesu prednjače gosti iz Njemačke i Slovenije, i kako navode iz vodeće domaće agencije za najam luksuznog smještaja – Croatia Luxury Renta, trenutna situacija pokazuje kako prodaja raste za 22% u odnosu na isti period protekle godine, no najveća količina prodaje očekuje se u last minute opcijama.

Trenutni prodajni pokazatelji vodeće domaće agencije za najam luksuznog smještaja – Croatia Luxury Rent – govore kako broj prodanih aranžmana za Božić i Novu godinu raste značajno raste u odnosu na prošlogodišnja prodajna ostvarenja. Iznenađuje podatak kako su smještajne jedinice na području srednje Dalmacije i otoka u prodajnom egalu s brojem rezervacija na području, do nedavno neprikosnovenih Istre i Kvarnera. Inače, ovaj noviji turistički trend prema procjenama ima sigurnu budućnost, kao i svoj uzrok koji se zasniva na činjenici da postaje sve popularniji u hrvatskom turističkom proizvodu koji odgovara posebnom segmentu potražnje gostiju visoke platežne moći, no razvija se kroz impuls na strani ponude u vidu izgradnje sve većeg broja luksuznih kuća za najam, upravo najvidljivije u zadnje vrijeme na području srednje Dalmacije i otoka iz kojih se  u portfelju CRL-a generira najveći rast broja novih luksuznih kuća za najam.

Iz agencije u vlasništvu Josipa Stulića, koji kao direktor vodi njezino poslovanje, navode kako najveći rast prodaje bilježe jedinice za najam na području srednje Dalmacije i otoka, što je poprilično iznenađenje budući da je prošle godine tijekom cijele godine na rezervacije u Istri i Kvarneru otpadalo čak 77% ukupnog broja rezervacija. Pritom najveći broj rezervacija dolazi iz Njemačke i Slovenije, znakovito najtraženije grijanje je – centralno.

“Statistike najmova tijekom ovih blagdana, ako je suditi prema trenutnim pokazateljima, pokazuju kako od ukupnog broja rezervacija – 46% pripada jedinicama u Istri i Kvarneru, 48% se odnosi na područje Dalmacije i otoka, te preostalih 6% na krajnji jug i unutrašnjost”, navode.

Rezultati prodaje aranžmana turističke kompanije Croatia Luxury Rent za nadolazeće blagdane pokazuju kako je interes u posljednje vrijeme značajno intenziviran. Iako su rezultati tijekom studenog imali silazni trend, stvari polako dolaze na svoje mjesto, te je trenutno evidentiran rast od 32% na razini najma u periodu božićnih i novogodišnjih blagdana. Primjerice, do sredine studenog prodaja aranžmana je bila u padu za 9%, dok trenutna situacija pokazuje kako prodaja raste za ranije navedenih 22% u odnosu na isti period protekle godine. Slabiji prodajni rezultati u ranijim terminima nisu toliko iznenađenje budući da se zbog pandemijskih trendova ionako očekivala najveća količina prodaje u last minute opcijama.
Pojedine destinacije na području srednje Dalmacije i otoka su posebno buknule – najveći interes vlada za jedinicama na području Zadra, Splita, Hvara, Brača, a ukupno gledano to su već tradicionalno i Poreč, Rovinj, Krk, i Opatija. Što se Gorskog kotara tiče, prednjače Delnice, no očekuje se da će svi kapaciteti biti popunjeni.

Očekuje se kako će do samih blagdana biti dodatnih korekcija statističkih podataka budući da se najveći broj rezervacija očekuje u kasnim last minute aranžmanima. Tada bi dodatno trebale porasti statistike broja najmova na području Sjevernog Jadrana, te unutrašnjosti s naglaskom na Gorski Kotar i dalmatinsko zaleđe.

Komentirajte prvi

New Report

Close