Kako se obraniti od virusa? Naš znanstvenik savjetuje: Pripazite na ove dvije stvari

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2020. u 13:23
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Problem u zimskom periodu je u tome što je količina vlage u hladnom zraku jako mala, tako da je, kad izvana ulazi u grijani prostor, relativna vlažnost zraka vrlo mala i on isušuje naše sluznice.

Sveučilišni profesor i osnivač tvrtke Genos Gordan Lauc savjetuje građanima da u što boljoj kondiciji održavaju svoj imunološki sustav dok traje opasnost od zaraze koronavirusom

‘Najbolja obrana protiv svih virusa naš je imunološki sustav. Da bi on funkcionirao, moramo se dovoljno hraniti, dakle nije vrijeme za gladovanja, te ne biti pod stresom koji izravno suprimira imunološki sustav. Također je potrebna umjerena doza tjelesne aktivnosti, 30-60 minuta na dan’, rekao je Lauc za tportal.

Druga važna stvar, ističe profesor, održavanje je svih naših sluznica vlažnima.

‘Onda se na njima nalazi zaštitni sloj mukusa koji blokira interakciju virusa s glikanima na površini naših stanica i tako sprječava infekciju. Problem u zimskom periodu je u tome što je količina vlage u hladnom zraku jako mala, tako da je, kad izvana ulazi u grijani prostor, relativna vlažnost zraka vrlo mala i on isušuje naše sluznice. To možemo riješiti ili ovlaživanjem zraka ili redovitim ovlaživanjem naših sluznica pomoću raspršivača vode’, savjetuje Lauc.

Komentirajte prvi

New Report

Close