Kako preostali vlasnički udio u društvu Yellow Submarine čini osiguranje za isplatu preostalog iznosa kupoprodajne cijene

Autor: Suzana Varošanec , 01. ožujak 2023. u 15:49
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ukupna vrijednost zaključenih transakcija kojim je zagrebačka Grupa The Garden Brewery izašla iz biznisa proizvodnje zanatskih burgera iznosila je 30,12 milijuna kn, a prodavatelj je naplatio 22,59 milijuna kuna, dok je iznos od 7,53 milijuna ostao kao potraživanje Grupe.

U svom poslovanju zagrebačka Grupa The Garden Brewery nastavlja biti usmjerena na realizaciju svih zacrtanih strateških ciljeva primarno u smislu nastavka rada na snažnom izvoznom pozicioniranju zanatskog piva “The Garden Brewery”, te na povratak organizacije glazbenih festivala bez COVID-19 restrikcija.

Međutim, kako je poznato u četvrtom tromjesečju njezino je poslovanje obilježila prodaja vlasničkih udjela u društvu Yellow Submarine (smanjenje udjela s 51% na 5,16%) fondu Prosperus-invest, koji je kako se navodi u međuizvještaju rukovodstva na Zagrebačkoj burzi nastupao u svoje ime a za račun zatvorenog alternativnog investicijskog fonda Prosperus Growth. A sad je poznato i pod kojim uvjetima.

O čemu ovisi naplata
Tako je u navedenom dokumentu objavljen iznos transakcije u atraktivnoj tvrtki koja se donedavno bavila proizvodnjom i maloprodajom originalnih zanatskih (craft) burgera robne marke “Submarine” te je posvećena svojim ostalim djelatnostima i kroz prošlogodišnja ulaganja u dugotrajnu imovinu u iznosu od 9,154 mil kuna: konkrenije u segment proizvodnje craft piva (7,403 mil kn) te u segment djelatnosti održavanja glazbenih festivala (1,751 mil kn).

Naime ukupna vrijednost zaključenih transakcija iznosila je 30,12 milijuna. Pritom je kod prodaje dijela udjela iz navedenog iznosa transakcije Grupa The Garden Brewery naplatila iznos od 22,59 milijuna kuna, dok je iznos od 7,53 milijuna ostao kao potraživanje Grupe.

“Naplata iznosa od 7,53 milijuna kuna ovisi o operativnoj profitabilnosti društva  Yellow Submarine u poslovnoj godini 2023. ili 2024. U slučaju da društvo ne ostvari minimalno ugovorenu operativnu profitabilnost (EBITDA) u 2023. ili 2024. godini, Grupa neće imati mogućnost naplatiti preostali iznos potraživanja te će biti u obvezi prenijeti preostali dio vlasničkih udjela od 5,16% Prosperusu”, navodi se.

To izgleda znači da Grupi The Garden Brewery preostali vlasnički udio u društvu Yellow Submarine predstavlja osiguranje za isplatu preostalog iznosa kupoprodajne cijene koja je vezana za ostvarenje ugovorene EBITDA u navedenom razdoblju, odnosno može se promatrati i tako što ako ugovoreni uvjet ne bi bio ispunjen to bi značilo da bi u tim uvjetima novi vlasnik Prosperus stekao i kontrolni paket u društvu Yellow Submarine.

S obzirom na provedenu transakciju Grupu The Garden Brewery od 1. prosinca 2022. i dalje čine sama istoimena tvrtka kao matica, te operativna društva The Bird i Lula.

The Garden Brewery ostvarila je lani ukupne konsolidirane poslovne prihode u iznosu od 143,92 milijuna kuna te je Grupa 2022. ostvarila EBITDA u iznosu 23,931 milijuna kuna te EBT u iznosu 23,749 milijuna kuna.

Rast operativnih prihoda

Neovisno o iznimno izazovnom poslovnom okruženju uzrokovanom snažnim inflatornim pritiscima, pucanjem lanaca opskrbe te i dalje prisutnom COVID-19 pandemijom koja ima direktan utjecaj na sve segmente poslovanja, kako navode, Grupa je nastavila s rastom operativnih prihoda u segmentu prodaje zanatskog (craft) piva gdje je lani ostvaren za 8,6% veći prihod od prodaje u odnosu na isti period prethodne godine. Isti je iznosio 21,822 milijuna kuna u odnosu na 20,096 milijuna kuna u istom razdoblju 2021.

Kako se navodi u izvješću, u segmentu prodaje originalnih craft burgera “Submarine”, u razdoblju do 30. studenog 2022. ostvareni prihod od prodaje iznosio je “85,667 mil kuna te je isti za 28,5% veći od prihoda od prodaje koje je Yellow Submarine ostvario do 30. studenog 2022., a koji je iznosio 66,664 mil kn i 15,8% veći je od prihoda od prodaje u segmentu prodaje originalnih craft burgera ostvarenih u 2021.”. Grupa je u četvrtom tromjesečju 2022., u segmentu prodaje zanatskog ‘craft piva ostvarila prihode u iznosu od 3,808 mil kn, dok je u segmentu prodaje originalnih craft burgera “Submarine” do 30. studenog ostvaren prihod od 16,351 milijuna kuna.

“Grupa je tako nedvojbeno demonstrirala mogućnost brze prilagodbe na iznimno zahtjevne okolnosti u segmentu maloprodaje craft piva i originalnih craft burgera te osobito na snažne inflatorne pritiske koje utječu na profitabilnost Grupe. Ostvareni rezultat, ističemo, potrebno je promatrati u kontekstu činjenice da su tijekom četvrtog tromjesečja rasle cijene gotovo svih proizvodnih inputa te je značajno otežan lanac opskrbe koji utječe na efikasnost i profitabilnost Grupe kao i na mogućnost stabilnog planiranja Grupe. Ističemo kako društvo Yellow Submarine u bilančnom smislu na 31. prosinca 2022. više nije dio konsolidiranih financijskih izvješća Grupe”, stoji u međuivješću u kojem se napominje da navedenim investicijama Grupa očekuje postizanje dodatne efikasnosti u proizvodnim procesima, ali i osiguranje globalne kompetitivnosti i konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu zanatskog piva, nastavak održavanja djelatnosti organizacije glazbenih festivala te mogućnost pružanja produkcijskih usluga i na „streetfood“ festivalima.

Komentirajte prvi

New Report

Close