Kako dobiti povrat poreza na dohodak i tko mora podnijeti porezne prijave?

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2016. u 11:29
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Važno je znati u koju kategoriju pripadate, jer kao što to uvijek biva, pogreške se skupo plaćaju.

Ove godine će po prvi put građani moći ostvariti automatski povrat poreza na dohodak. Neki građani će ipak morati predati poreznu prijavu. Važno je znati u koju kategoriju pripadate, jer kao što to uvijek biva, pogreške se skupo plaćaju. Rokovi se bliže, a 29. veljače je zadnji dan kada se može predati prijava.

TKO ĆE DOBITI AUTOMATSKI POVRAT, A KOME ĆE SE AUTOMATSKI OBRAČUNATI POREZNA OBVEZA?

Automatski povrat poreza odnosno poreznu obvezu, Porezna uprava će obračunati onim građanima koji inače moraju prijaviti porez, ali i onima koji nemaju tu obvezu.

Porezni obveznici koji inače imaju obvezu prijave godišnjeg poreza, a za koje će se automatski obračunavati porez su građani:

  • koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavca istodobno u tijeku istog mjeseca,
  • građanin koji je ostvario dohodak izravno iz inozemstva za što je podnesen JOPPD obrazac (to uključuje i tzv. strane mirovine). Iznimka je ako ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s pojedinom državom predviđa oporezivanje te vrste dohotka isključivo u toj stranoj državi, a ne u Hrvatskoj,
  • građani za koje isplatitelj dohotka nije obračunao poreze i prirez ili sam porezni obveznik to nije učinio.

Povrat poreza, ako naravno postoji automatski će dobiti u pravilu oni građani koji su u radnom odnosu odnosno primaju dohodak od nesamostalnog rada jer podatke o njihovim primanjima porezna uprava ima kroz predane JOPPD obrasce.

KADA ĆETE DOBITI POVRAT?

Porezna uprava će na temelju evidencija i podataka kojima raspolaže te podataka iz Obrasca ZPP-DOH utvrditi poreznom obvezniku godišnji dohodak ostvaren u 2015. godini te razliku poreza za povrat, o čemu će izdati privremeno porezno rješenje, koje će dostaviti poreznom obvezniku prema adresi njegovog prebivališta i to najkasnije do 30. lipnja 2016. Dakle pripazite da li ste svoje podatke o adresi uskladili pri MUP-u i poreznoj upravi.

Ako porezni obveznik ne zaprimi privremeno porezno rješenje do 30.6.2016., a nije izuzet od posebnog postupka, može do 31. kolovoza 2016. podnijeti zahtjev za izdavanjem privremenog poreznog rješenja.

Također, kada porezni obveznik utvrdi da su podaci iz privremenog poreznog rješenja nepotpuni ili netočni, odnosno kada smatra da ispunjava i druge propisane uvjete temeljem kojih može ostvariti porezne olakšice, a koje nisu obuhvaćene privremenim poreznim rješenjem, porezni obveznik može podnijeti prigovor najkasnije do 1.8.2016., odnosno u roku od 30 dana od dana zaprimanja privremenog poreznog rješenja ako ga zaprime nakon 1.8.2016.

To primjerice znači ako porezni obveznik utvrdi da mu nije uzet u obzir porez plaćen u inozemstvu, ili dio osobnog odbitka za uzdržavanu djecu, može na zaprimljeno privremeno porezno rješenje podnijeti prigovor da mu se temeljem toga umanji njegova porezna obveza ili uveća iznos za povrat, čak i ako nije podnio zahtjev na Obrascu ZPP-DOH do kraja veljače. Međutim, potrebno je napomenuti da ukoliko nije primijenjen poseban postupak i porezni obveznik nije podnio zahtjev za priznavanjem prava na olakšice na Obrascu ZPP-DOH do kraja veljače tekuće za prethodnu godinu, ne može više koristiti to pravo.

TKO IPAK MORA PREDATI PRIJAVU

Poreznu prijavu putem Obrasca DOH, kao do sada, nastavljaju podnositi osobe koje ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti (npr. obrtnici, odvjetnici, javni bilježnici, itd.) za koje Porezna uprava ne dobiva podatke tijekom godine, osobe koje su ostvarile dohodak iz inozemstva za koji nije podnesen JOPPD obrazac, i članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi.

ZA KOGA BI BILO DOBRO DA PREDA PRIJAVU

Postoje građani koji zakonski pak nisu obvezni predati godišnju prijavu poreza na dohodak, tj. za koje Porezna uprava ne mora sama izvršiti obračun, a žele ostvariti dodatne olakšice (npr. pravo na uvećani odbitak zbog uzdržavanog člana, utvrđene invalidnosti ili po osnovi promjene prebivališta) zbog kojih bi ostvarili povrat poreza mogu Poreznoj upravi „prijaviti“ putem Zahtjeva za priznavanjem prava u posebnom postupku (Obrazac ZPP-DOH). Obrazac se podnosi Poreznoj upravi najkasnije do 29. veljače 2016. godine preporučenom poštom ili osobno, zajedno s dokazima na temelju kojih se ostvaruju navedena prava. Valja spomenuti da nije pogrešno podnijeti i Obrazac DOH radi ostvarenja istih tih prava, međutim određeno je da se upravo Obrazac ZPP-DOH.

Dakle zaključno dobro se informirajte u koju kategoriju pribadate da se ne dogodi da ne dobijete povrat, platite previše poreza ili platite prekršajnu kaznu jer ste morali podnijeti prijavu, a niste je podnijeli.

Autorica: Jasmina Kajtezović, Manager u revizorsko-konzultantksoj tvrtci Crowe Horwath

Komentari (2)
Pogledajte sve

Poštovani,
u 2017. godini, prvih 5 mjeeci sam bila zaposlenik u jednoj tvrtci, slijedećih 5 mjeseci sam bila prijavljena na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (s naknadom za nezaposlene) i zadnja 2 mjeseca sam obrtnik s paušalnim oporezivanjem. Jesam li obveznik podnošenja DOH obrazca? Ako mi Vi ne možete odgovoriti, možete li me uputiti na pravo mjesto? Hvala. Lp VK

Pogresno je prijaviti kroz DOH obrazac ako niste duzni prijaviti. Jer vas moze kostati obveze uplate poreza.
Ako ne morate prijaviti DOH, a imate neku olaksicu prijavite kroz ZPP-DOH.

I prebivaliste nije jedino relevantno za prijavu poreza. Postoji i boraviste.

New Report

Close