Kako do dugoročne sigurne opskrbe električnom energijom po fiksnim cijenama?

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2023. u 12:39
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Samo u 2021. godini ugovoreno je gotovo 8 GW kapaciteta obnovljivih izvora energije. To je tržište koje eksponencijalno raste.

Nagli porast cijena električne energije u zadnjih godinu dana doveo je mnoge u Hrvatskoj u nezavidnu poziciju – svi su se suočili s višim iznosima na računima za električnu energiju, a najviše su ih osjetile tvrtke iz sektora energetski intenzivne industrije kojima potrošnja električne energije čini izrazito velik udio troškova poslovanja. Energetska kriza je svima podigla svijest o važnosti sigurnosti opskrbe energijom i predvidivosti troška za tu energiju jer bez toga nema održivog poslovanja. Vidljiv je povećan interes za obnovljive izvore energije i u gospodarstvu, kao i u jedinicama lokalne samouprave te među građanima. Sve više tvrtki se odlučuje na ulaganje u vlastitu proizvodnju električne energije kroz postavljanje krovnih solarnih elektrana, sve s ciljem da pokriju dio svojih energetskih potreba i manje ovise o tržišnim promjenama cijene. Ipak, onima koji imaju veliku potrošnju energije ni krovni solari nisu dovoljni.

S druge strane, oni koji nemaju svoju proizvodnju energije u potpunosti ovise o tržištu, a to znači i promjenjivim cijenama električne energije.

Ipak, postoji način za postizanje dugoročno sigurne opskrbe električnom energijom po fiksno ugovorenim cijenama. Tvrtke u svijetu i EU ga primjenjuju i prije no što je nastupila energetska kriza kupujući dostatne količine električne energije iz obnovljivih izvora izravno od njezinog proizvođača. Na ovaj način pokrivaju i do 100 posto svojih energetskih potreba, kupnju ugovaraju putem ugovora o kupnji energije izravno od proizvođača (PPA – Power Purchase Agreement). Njima se ugovara fiksna cijena električne energije i potpisuju se na razdoblje od pet do dvadeset godina, čime pružaju mnogo veću sigurnost od kupnje energije po promjenjivim tržišnim cijenama.

Više je oblika i načina na koje ovakva suradnja može biti ostvarena. Proizvođač energije iz obnovljivih izvora može biti u blizini onoga tko će tu energiju koristiti, ali može biti i u susjednoj županiji ili pak mnogo dalje. Sve je popularniji virtualni korporativni ugovor o kupnji energije izravno od proizvođača (CPPA) kod kojeg nema fizičkih isporuka električne energije od proizvođača OIE prema kupcu. Postoje i prekogranični CPPA ugovori kada primjerice elektrana iz Hrvatske želi potpisati ugovor o isporuci električne energije kroz dugogodišnje razdoblje s kupcem iz druge zemlje ili obrnuto. Mnogo je modela ovakvih ugovora na tržištu i uvijek se bira onaj koji je najbolji i za proizvođača zelene energije i za njezinog potrošača. Fokus je na sigurnosti isporuke energije po dogovorenoj cijeni koja kupcu omogućava lakše planiranje troškova.

Prepoznajući važnost ove u Hrvatskoj slabo poznate teme, OIEH je postao nacionalni predstavnik europske RE-Source platforme te središte informacija i znanja o PPA ugovorima. Stoga 17. ožujka 2023. u hotelu Sheraton u Zagrebu organizira prvu RE-Source Croatia konferenciju u regiji posvećenu ugovorima o kupnji zelene energije izravno od proizvođača.

“Energetska kriza traži inovativne pristupe rješavanja problema visokih cijena električne energije. Jasnije je nego ikada da jedino razvoj domaće, zelene energije i sigurnost njezine opskrbe vodi ka energetskoj samodostatnosti. Ujedno, to je održivo rješenje za energetski intenzivnu industriju, ali i sve one kojima je važna predvidivost troškova za električnu energiju. Zadovoljni smo što je i krovna europska platforma RE-Source prepoznala djelovanje OIEH u poticanju razvoja obnovljivih izvora energije i sinergijskom radu na traženju kvalitetnog rješenja za suradnju s industrijom te što će svoja iskustva i znanja podijeliti na našoj konferenciji”, kaže Maja Pokrovac, direktorica OIEH.

Europska RE-Source platforma osnovana je 2017. godine u Bruxellesu s ciljem koordiniranja aktivnosti za promicanje boljeg okvira za korporativno korištenje obnovljivih izvora energije na EU i nacionalnim razinama te pružanja pomoći u realizaciji punog potencijala obnovljivih izvora energije u Europi. Stefano Miriello, savjetnik za javne politike europske RE-Source platforme, bit će jedan od predavača na konferenciji te pojašnjava važnost njezinog održavanja.

Foto: OIEH

“Hrvatska je izuzetno zanimljiva regija s relevantnim strateškim položajem u Europi. Prvi hrvatski korporativni PPA objavljen je prošlog listopada. Ovo je pokazalo rastući interes kupaca i prodavača zelene energije za PPA u ovoj regiji. U tom kontekstu, prva RE-Source Croatia konferencija može odigrati relevantnu ulogu u povećanju svijesti o mogućnostima izravne kupnje električne energije od proizvođača iz OIE, kao i načinu na koji oni mogu učinkovito pomoći mnogim tržišnim igračima da dekarboniziraju svoje poslovanje“, kaže Miriello.

S obzirom na to da je riječ o novoj temi, o kojoj se malo zna ne samo u Hrvatskoj nego i regiji, znanje i iskustvo stručnjaka koji provode ovakve ugovore u europskim zemljama bit će važno za takvu praksu u Hrvatskoj. Primjeri tvrtki koje kupuju zelenu energiju putem PPA ugovora unutar svoje zemlje ili iz inozemstva važni su pokazatelji kako to mogu činiti i tvrtke u Hrvatskoj. Kome je sve ova tema važna? Prema interesu koji pokazuju predstavnici nacionalnih i međunarodnih institucija, konzultanti, pravni i financijski stručnjaciodvjetnička društva, banke, industrija, poduzetnici, proizvođači obnovljive energije, ali i predstavnici građanskih i europskih inicijativa – ova je tema važna svima.

Oni koji se odlučuju za ovakve ugovore čine to iz mnogo razloga. Velikim potrošačima električne energije, industriji poput primjerice cementara kojima je energija 60% svih troškova, ovakva suradnja garantira stabilnost cijena i opskrbe tijekom trajanja ugovora i lakše planiranje godišnjih troškova. Neke tvrtke kupuju zelenu energiju zbog ESG ciljeva, dekarbonizacije i ulaganja u OIE. Ima i onih koji kupuju energiju za daljnju prodaju i plasiranje na tržište. Katkad i operatori prijenosnih sustava sklapaju CPPA ugovore i kupuju energiju za pokrivanje gubitaka. U svakom slučaju ovi ugovori pružaju neograničene mogućnosti primjene. Najvažnije je da se njima se obje strane štite od volatilnosti tržišta, kojemu su izloženi standardnim ugovorima. Čak i ako se pojave fluktuacije cijene na tržištu, predviđeni su mehanizmi korekcije koji moraju jamčiti zadovoljstvo oba potpisnika ugovora.

Ovakvi su ugovori odavno dobro poznati i odlično razvijeni na tržištima SAD-a, Azije, Španjolske, Velike Britanije i Skandinavije. Velike svjetske korporacije već godinama prepoznaju važnost kupnje zelene energije. Jasna im je i ekološka dobrobit i ekonomska računica. Korporacije koje ugovaraju PPA ugovore dolaze iz različitih sektora telekomunikacijskih, uslužnih, industrijskih, a najveći kupac zelene energije uvjerljivo je sektor informacijske i komunikacijske tehnologije. Svi oni žele kupovati 100% zelenu energiju i ujedno osigurati stabilan iznos mjesečnih ili godišnjih davanja za energiju koja dolazi iz obnovljivih izvora.

Velika je važnost ovakvih modela ugovaranja kupnje zelene energije za postizanje klimatskih i energetskih ciljeva. To potvrđuje i EU ističući potrebu kombiniranja različitih izvora financiranja za nove OIE projekte, a tako i energetsku sigurnost. Korporativno tržište nabave energije iz obnovljivih izvora brzo se širi diljem Europe, a do siječnja 2023. je ugovoreno 26 GW kapaciteta, što predstavlja 4% ukupne instalirane solarne energije i 6% ukupno instalirane snage vjetroelektrana. Samo u 2021. godini ugovoreno je gotovo 8 GW kapaciteta obnovljivih izvora energije. To je tržište koje eksponencijalno raste.

Informacije i prijave za RE-Source Croatia konferenciju na: info@oie.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close