Kako će ministarstvo riješiti dramatičan pad mirovina?

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2017. u 09:41
FOTO: Thinkstock

U emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” gostovao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Govorio je o pregovorima sa sindikatima državnih i javnih službi, o tome kako će se riješiti pitanje dodatka na mirovinu za osiguranike drugog stupa te o projektima za zapošljavanje, posebice mladih.

Vezano za današnje pregovore sa sindikatima državnih službi, ministar je rekao da pregovori idu svojom dinamikom i vjeruje da će ih završiti na vrijeme. Kazao je da će dio pregovora ostati između Vlade i sindikata, dok se ne usuglase. Dodao je kako se pregovara se u dobroj vjeri i volji i pregovori kvalitetno i dobro napreduju. Vjeruje da će se do 1. studenoga usuglasiti i postići dogovor i da su obje strane dovoljno odgovorne da će ubrzasti dinamiku, ako je potrebno, da završe na vrijeme, objavio je HRT. 

Što se tiče pregovora sa sindikatima javnih službi gdje je oko 180.000 zaposlenih, ministar Pavić je rekao da je riješena reprezentativnost, sljedeći tjedan kreću pregovori i s njima. Kazao je da se maksimalno osobno angažirao kako bi se i to ubrzalo, vjeruje da će u idućih mjesec dana i ti pregovori završiti. 

Sindikati javnih službi najavili su da će u pregovorima tražiti povećanje plaće od 15%, ministar kaže da bi tematiku pregovora ostavio – za pregovore. Istaknuo je da je dva puta po 2% dignuta plaća u javnim službama, što je ulaganje od više od 2,2 mlrd kn dodatnog opterećenja na proračun u idućoj godini. 

Sindikati javnih službi traže povišicu od 15% jer tvrde da je to vraćanje na razinu iz 2008. godine prije izbijanja krize i kažu da im je to glavni cilj u pregovorima. Ministar je pručio da pregovore treba ostaviti pregovaračkim odborima i sljedećem tjednu – korektno je pregovarati bez medija, bez povišenih tonova. Temeljni kolektivni ugovor bi trebao biti završen do 1. studenog i tada se kreće u pregovore oko granskog kolektivnog ugovora koji treba biti sklopljen do 1. prosinca. 

Mirovine, dodatak na mirovine, dramatičan pad mirovina – kako će ministarstvo to riješiti 

Ministar kaže da se radi o generacijama '62. i mlađe koje bi u prijevremenu mirovinu mogle ići žene 2019., muškarci 2022. godine. Ovdje se radi samo o onima koji imaju beneficirani radni staž i takvih je vrlo malo, ove godine 10-ak, sljedeće godine 20-ak, no neovisno što ih je malo, Vlada je odgovorna i traži rješenje i za njih, ali i za sve koji dolaze. 

Izračuni se rade, kazao je Pavić, kako koja generacija odlazi u mirovinu. Ne žele ishitrena i paušalna rješenja jer se radi o ljudima koji djelomično primaju mirovinu iz I. stupa, djelomično iz II koji je uveden 2002. i on se za te ljude nije stigao kapitalizirati u velikoj mjeri stoga postoji zaštitni dodatak od 27%. 

Tražimo cjelovito rješenje, koje ćemo uskoro iznijeti, vjerujem i prije kraja godine. Riješit ćemo probleme u sustavu, neće nitko biti zakinut, ali ne želimo nove nepravilnosti, istaknuo je ministar Pavić. 

Komentari (8)
Pogledajte sve

prije će ovaj ministar u mirovinu nego li on ili njegovi nasljednici to riješe, čovjek je totalno promašen slučaj, krivi čovjek na pravom mjestu, kao i većina dosadašnjih i sadašnjih, kad čujem samo onoga bolesnog ministra zdravstva, nije ni čudno da raja odlazi dok je još koliko toliko zdrava

statistički avg mirovina je socijalna kategorija sada još mali korak čovječanstvo a veliki za ministra,proglasiti ukidanje mirovina i uvođenja umjesto njih socijalne naknade,uvesti bonove za hranu i sve ostalo.

S ovim lopovima na vlasti,samo cekam da se donese odluka o ukidanju svih mirovina osim saborskih,povlastenih i braniteljskih naravno.Sve ostale su teret za drzavu.
A,kako se sve ostale ukidaju ,ove se mogu znacajno i podignuti.

moju generaciju čekaju mirovine od oko 1500 kuna, kojima nitko od nas neće biti zadovoljan. Meni je osobito žao mladih; ova je država, čini mi se, smislila sve moguće načine kako da im oteža život.

New Report

Close