Kad bi cijene nekretnina mogle početi padati? Evo što kaže stručnjak

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2022. u 08:19
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Razlika između tražene i realizirane cijene prošle godine iznosila je desetak posto.

Predsjednik Udruženja trgovaca nekretninama Dubravko Ranilović iz Hrvatske gospodarske komore rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako se ne može predvidjeti hoće li cijene nekretnina pasti, stagnirati ili se možda čak povećati.

– Nema čarobnog štapića, ali nekakvi trendovi u smislu dizanja kamata, da bi se obuzdala inflacija, ide u tom smjeru, da bi se trebao usporiti rast tržišta, poručio je.

Dodao je kako nije realno očekivati da će cijene iduće godine pasti za čak dvadeset posto. Kada i stane tržište, trebat će još proći godine kako bi cijene pale, posebno tražene cijene.

Prema podacima Ekonomskog instituta i Ministarstva graditeljstva prošle godine prodalo se trideset posto više nekretnina nego 2020.

Ranilović je istaknuo da treba uzeti u obzir da je 2020. bila potresna godina, posebice u Zagrebu, stoga na 2021. treba gledati kao referentnu 2019.

– To je porast prometa oko deset do petnaest posto, ovisno gdje. Hrvatska je vrlo polarizirana u tržištima. Grad Zagreb, Petrinja i Sisak imali su situaciju potresa, dok je priobalje pod bitnim utjecajem tržišta, odnosno, tržište je pod bitnim utjecajem stranaca. Svaki treći kupac u Hrvatskoj je stranac. Dok za kontinent i za ruralna područja vrijede drugi uvjeti, rekao je.

Tražene cijene nisu realne u odnosu na ono što se realizira

Zato treba biti oprezan i ne treba komunicirati s traženim cijenama i treba svako tržište promatrati odvojeno.

Predsjednik Udruženja trgovaca nekretninama istaknuo je kako stranci dosta ulažu u turističke nekretnine te Hrvatska mora početi jačati ruralni dio.

Stranci su u nekim općinama stopostotni kupci nekretnina, tako da i to utječe na tržište nekretnina, pa i samu cijenu.

Novogradnja je također prilično poskupjela, posebice u Zagrebu. Razlika između tražene i realizirane cijene prošle godine iznosila je desetak posto.

– Sada je premašila deset posto i približava se dvanaest posto. Dakle, to ipak pokazuje da tražene cijene nisu toliko realne u odnosu na ono što se realizira, dodao je Ranilović.

Građani moraju biti odgovorni kada ulaze u posao s nekretninama, trebali bi angažirati legalne agencije i birati s kime žele raditi kako bi bili sigurni pri kupnji nekretnine.

Infografika pokazuje značajan rast cijena nekretnina u Hrvatskoj u posljednjih 5 godina na području cijele države. 

Komentirajte prvi

New Report

Close