Josipović: Treba promijeniti zakon jer učinjeno nešto što nije potpisano

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2013. u 14:48
Photo: Filip Brala/PIXSELL

Predsjednik Republike Ive Josipović izjavio je danas kako zakon o europskom uhidbenom nalogu treba promijeniti “jer smo očito napravili nešto što nije bilo potpisano i dogovoreno”.

Predsjednik Republike Ive Josipović izjavio je danas kako zakon o europskom uhidbenom nalogu treba promijeniti "jer smo očito napravili nešto što nije bilo potpisano i dogovoreno".

"To treba učiniti na način i dinamikom kako se dogovori s Europskom komisijom. Europa je zona partnerstva i suradnje i naši su građani od Europske unije očekivali dobrobit, a ne sankcije. Osobno se zalažem da se Zakon što prije promijeni i da njegova primjena bude onakva kakvu prihvaća i sama Europska unija", rekao je Josipović komentirajući najave iz Europske komisije da će pokrenuti mehanizam sankcija protiv Hrvatske zbog tzv. slučaja "lex Perković".

Predsjednik je istaknuo kako cijela ta priča koja nas na neki način uvlači u sukob s EU-om otvara i neke domaće rasprave. "Ako ih otvaramo moramo ih dobro pripremiti i nadam se da će se to dogoditi. To je odnos prema prošlosti ne samo bližoj nego i daljoj od 2. svjetskog rata pa sve do danas", rekao je Josipović novinarima nakon današnjeg okruglog stola u njegovu uredu u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

"To je ozbiljna tema kojoj treba pristupiti odgovorno i ako se ona otvara mora biti jasno koja su načela – vrhunska struka, a oni slučajevi koji nisu samo dio rasprave o prošlosti nego su pravosudni slučajevi spadaju u pravosuđe, a ne u politiku", poručio je predsjednik.

Upitan očekuje li sankcije protiv Hrvatske, predsjednik je rekao kako se nada i očekuje kako ih neće biti i da će Sabor i Vlada zakon donjeti na način da sankcija zaista i ne bude.

Komentirajte prvi

New Report

Close