Josipović: Hrvatska u tranziciji iz male države u malu silu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. studeni 2014. u 16:05
Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Nakon što se izborila za samostalnost i neovisnost te ispunila vanjskopolitičke zadaće priključenjem u NATO i EU, Hrvatska se danas nalazi u procesu tranzicije iz male države u malu silu, poručio je predsjednik.

Nakon što se izborila za samostalnost i neovisnost te ispunila vanjskopolitičke zadaće priključenjem u NATO i EU, Hrvatska se danas nalazi u procesu tranzicije iz male države u malu silu, poručio je u subotu predsjednik Republike Ivo Josipovuć, u izlaganju koje je održao u vukovarskom Klubu sudaca.

Govoreći na temu "Hrvatska vanjska i sigurnosna politika", predsjednik je poručio kako nova vanjska politika, koju Hrvatska provodi od pristupanja u EU, predstavlja odmak od statusa male države prema statusu male sile, pri čemu su glavne poluge koje Hrvatska koristi u približavanju tom cilju upravo članstvo u EU i NATO savezu.

"Naše članstvo u EU i regionalna politka koju zastupamo je zapravo pokazatelj da smo na putu prijeći iz statusa male države u malu silu", istaknuo je. Dodao je da Hrvatska članstvom u brojnim međunaordnim organizacijama dolazi u priliku da, kroz pravila igre koja postoje u multiratelarnim organizacijama, osigura svoju poziciju i svoje interese.

"Želja da se snažnim gospodarskim, pa čak i vojnim pritiskom utječe na određene međunarodne procese je monopol velikih", ustvrdio je Josipović. Naglasio je da svatko tko razmišlja o svojoj državi kao o nekavoj sili koja će vojno ili drugačije utjecati na susjedne ili neke druge zemlje, "pa i mi ako ima takvim među nama", razmišlja na krivi način, te da su takve nerealne i štetne.

Napomenuo je kako od početka predsjedničkog manadata govori o važnosti regionalne politike za Hrvatsku. "Ne zato, kao što neki moji kritičari govore – stvara on neku novu Jugoslaviju, izdaje nas, stranim veleposlanicima daje tajne, strašne podatke – nego zato što je naš najbolji interes radi mira, stabilnosti, gospodarstva i interesa naših građana da imamo prijeteljsko i mirno okružje. Politika koju ja zastupam je politka suradnje sa svim susjedima", poručio je Josipović.

Boravak u Vukovaru započeo je polaganjem vijenca kod spomen obilježja na mjestu pogibije ratnog zapovjednika obrane Trpinjske ceste, general bojnika Blage Zadre u Kupskoj ulici u gradskoj četvrti Borovu naselju, te spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Tijekom poslijepodneva, predsjednik Josipović susrest će se i s braniteljima i građanima, članovima inicijative "Grad, to smo i mi" te članovima Zbora ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a, sudionicima V. susreta ratnih izvjestitelja HRT-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close