Josipa Rimac danas izlazi iz pritvora, država će joj morati platiti više od 200 tisuća kuna

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2020. u 09:44
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ne postoji niti zakonsko uporište za odbijanje zahtjeva Rimčeve, jer naknadu ne može imati tek onaj dužnosnik, koji je pravomoćno osuđen za djela protiv slobode i prava čovjeka ili na bezuvjetnu kaznu zatvora.

Josipa Rimac danas će, nakon puna četiri mjeseca iza rešetaka zbog afere Vjetroelektrane, izaći iz istražnog zatvora,

Nakon smjene s mjesta državne dužnosnice, aktivirala je takozvanu “šest plus šest” povlasticu, no naknadu tijekom boravka u zatvoru nije dobivala, jer Vlada još nije riješila njen zahtjev.

24 sata pišu kako unatoč silnim izmjenama Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika tijekom godina nije reguliran status onih koji su pod istragom za korupciju ili zlouporabe položaja i ovlasti, pa i Rimac i svi ostali koji su smijenjeni i uhićeni s ozbiljnim optužbama još imaju pravo “sisati” državni proračun.

Rimac je, prema zadnjoj imovinskoj kartici, imala plaću od 14.682 kune. Na to treba dodati i poreze i doprinose, pa će u konačnici koštati državu još više od 202.000 kuna. Kad je uhićena u svibnju, Rimac je iz istražnog zatvora tražila naknadu.

“Sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, gospođa Rimac je podnijela zahtjev za ostvarenjem prava koji je upućen Vladi. Do današnjeg dana Ministarstvo nije izvršavalo isplatu”, rekli su za 24 sata iz Ministarstva uprave i pravosuđa, a sličan odgovor daju i iz Vlade, navodeći kako će sve riješiti sukladno zakonu.

Drugim riječima, ne postoji niti zakonsko uporište za odbijanje zahtjeva Rimčeve, jer naknadu ne može imati tek onaj dužnosnik, koji je pravomoćno osuđen za djela protiv slobode i prava čovjeka ili na bezuvjetnu kaznu zatvora.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako su zaštićeni, nevjerojatnk

New Report

Close