Josip Leko jednoglasno izabran za novog predsjednika Sabora

Autor: Agencija VLM , 10. listopad 2012. u 13:31
Josip Leko (PXL)

Moj prethodnik Boris Šprem zaista je imao viziju na kojoj mu sada zahvaljujem i tvrdim da ću nastaviti tim putem, kazao je Josip Leko.

Dosadašnji potpredsjednik Josip Leko u srijedu je izabran za novog predsjednika Hrvatskog sabora, na visoku dužnost na kojoj je naslijedio svog preminulog stranačkog kolegu Borisa Šprema. Prvi put u povijesti Hrvatske događa se ovakva situacija da se tijekom jednog saziva Sabora zbog smrti prethodnika bira novi predsjednik, a Leko je izabran sa 123 glasa, odnosno potvrdili su ga svi koji su u tom trenutku bili u sabornici. Izbor novog predsjednika Sabora došli su popratiti i premijer Zoran Milanović te neki ministri.

– Istina, dugo sam u Hrvatskom saboru i imam iskustva, ali preuzimanjem dužnosti predsjednika Sabora zaista osjećam odgovornost prema vama zastupnicima, hrvatskih građanima i sveukupnoj hrvatskoj javnosti. Svoju ulogu vidim kao zapovjednik broda na linijskoj plovidbi, a moj je zadatak da svi putnici ostvare svoje interese kako bi brod došao do svog cilja, a to je bolji život svih građana. Na sreću, u Hrvatskoj ne odlučuje pojedinac, Hrvatski sabor najviše je predstavničko tijelo, centralno mjesto gdje se usklađuju interesi svih političkih opcija u ime građana. U Hrvatskoj je trodioba vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudbenu, da ne spomenem i četvrtu vlast, što su banke. Od vas kolega očekujem pomoć, toleranciju, usuglašavanje stavova, ne zbog mene, nego zbog općeg interesa. Moj prethodnik Boris Šprem zaista je imao viziju na kojoj mu sada zahvaljujem i tvrdim da ću nastaviti tim putem. Pred nama su novi izazovi, ulazimo u Europsku uniju i mislimo ozbiljno ostvariti svoje interese u EU, a vjerujem da imamo dovoljno znanja, mudrosti i sposobnosti da nađemo najbolji način da to i napravimo – kazao je Leko nakon izbora.

Umjesto njega, na mjesto potpredsjednice Sabora izabrana je Dragica Zgrebec, također jednoglasno sa 125 glasova.

Komentirajte prvi

New Report

Close