Još uvijek imate kune? Nakon nove godine moći ćete ih zamijeniti samo u jednoj banci

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2023. u 12:05
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Prema podacima Hrvatske središnje banke (HNB) do kraja listopada vraćeno je 87 posto novčanica i 25 posto kovanog novca u staroj valuti.

U Hrvatskoj gotovo pet milijardi kuna još nije zamijenjeno u eure. Nakon nove godine zamjena će biti moguća samo u jednoj banci, upozoravaju iz HNB-a.

Otkako je Hrvatska 1. siječnja postala dijelom eurozone, građani i poslovni subjekti još uvijek drže 4,85 milijardi kuna (644 milijuna eura) gotovine.

Prema podacima Hrvatske središnje banke (HNB) do kraja listopada vraćeno je 87 posto novčanica i 25 posto kovanog novca u staroj valuti.

Gotov novac kune građani do 31. prosinca 2023. mogu zamijeniti u bankama, Fini i HP-Hrvatskoj pošti d.d.

Od 1. siječnja 2024. oni prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kune moći će se zamijeniti samo u Hrvatskoj narodnoj banci.

Hrvatska narodna banka će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025.

Novčanice i kovanice u kunama mogu se do kraja godine zamijeniti po fiksnom tečaju od 7,53450 kuna za jedan euro u bankama i jedinicama Hrvatske financijske agencije (FINA) te u poslovnicama Hrvatske pošte. Od sljedeće godine zamjena će biti moguća samo u HNB-u, upozoravaju iz središnje banke. Nema vremenskog ograničenja za zamjenu novčanica, ali će mijenjati kovanice do kraja 2025. godine.

Prije uvođenja eura u Hrvatskoj je bilo u optjecaju ukupno 500 milijuna novčanica i tri milijarde kovanica kuna. Od toga je 436,2 milijuna, odn. 87 posto novčanica i 742 milijuna, odn. 25 posto kovanice.

Građani i poslovni subjekti najviše su u eure mijenjali novčanice od 500 i 1000 kuna, a najmanje novčanice od 200 kuna s likom političara Stjepana Radića.

Iz HNB-a napominju da unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje, dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro, pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute.

Komentirajte prvi

New Report

Close