Još šest studenata ima 
priliku života – prvi put
 mogu graditi karijeru

Autor: Marta Duić , 08. srpanj 2018. u 22:00
Nagrađeni 
studenti s 
glavnim 
urednicima Poslovnog 
dnevnika i Večernjeg lista, te predstavnicima Ministarstva, Zavoda za 
vještačenja i pravobraniteljicom
, Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Više od 20 kompanija je kroz šest godina sudjelovalo u projektu, a 70 studenata zakoračilo je u svijet rada zahvaljujući našim partnerima.

Kroz projekt Iskustvo zlata vrijedi 2018. Poslovni dnevnik i Večernji list, šestu godinu zaredom, proširuju svijest u poslovnoj zajednici, omogućujući studentima obavljanje radne prakse u renomiranim hrvatskim tvrtkama. Kako bi proširili doseg društveno odgovornog projekta te dodatno senzibilizirali poslovnu zajednicu za studentske probleme, Poslovni dnevnik i Večernji list pozvali su studente s invaliditetom i studente slabijega materijalnog statusa da se jave i ostvare pravo na radnu praksu u velikim tvrtkama. Kako ističe Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, činjenica da smo šestu godinu zaredom na završnoj manifestaciji projekta Iskustvo zlata vrijedi, najbolje govori koliko projekt vrijedi i koliko je važan.

“Neki studenti su zahvaljujući našem projektu dobili posao i to nam je svima ključno. Styria, Poslovni dnevnik i Večernji list imaju niz projekata koji su ostavili svoj pečat, no ovaj je meni osobno najdraži. Više od 20 kompanija je kroz šest godina sudjelovalo u projektu, 70 studenata zakoračilo je u svijet rada zahvaljujući našim partnerima. Mijenjamo svijest iako ju je teško mijenjati, a mi je mijenjamo malim stvarima i dokazujemo da se može. Bit ću pjesnički raspoložen i reći da je ovo naša skromna kap kojom smo uspjeli napraviti puno”, kaže Nišević.

Projekt je organiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju te zapošljavanje osoba s invaliditetom te uz vrijednu podršku partnerskih tvrtki-poslodavaca koji su prepoznali njegov značaj i uključili se.

“Ovo je samo kruna svih aktivnosti koje su se provodile proteklih mjeseci i projekta koji mijenja svijest. Dobre ideje poput ove treba nastaviti i imati kontinuitet u tome, a studentima koji su dio ovog projekta želimo puno sreće. U tijeku je natječaj i ubrzo se očekuju prva ugovaranja za osobne asistente osobama s invaliditetom na pet godina. Uz to, osigurali smo i da djeca s teškoćama u razvoju imaju pomoćnike u nastavi koji su im na raspolaganju da prebrode svakodnevne teškoće i s učenjem kao i s barijerama i nepristupačnošću, na čemu i dalje moramo raditi. Imamo i niz projekata za zapošljavanje osoba s invaliditetom (OSI), a i mjere aktivne politike zapošljavanja smo prilagodili osobama s invaliditetom kako bismo im dali dodatni poticaj. Sada bez obzira na njihove godine i to kada su se uključili na tržište rada imaju veće mogućnosti”, istaknula je Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Na dobrobit svih

Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom napominje kako Zavod sudjeluje u projektu od 2015. godine pa su se rado odazvali i ove godine, a planiraju isto učiniti i svih idućih godina.

“Ovakvi projekti su izuzetno korisni i bitni za zajednicu jer su put i prema poslodavcima i ujedno raskrčuju put osobama s invaliditetom pri njihovom uključivanju na tržište rada. Upravo su OSI najbolji ambasadori, nema tih poticaja i mjera koje mogu poslodavce uvjeriti kako mogu OSI i ovo je odličan način za uključiti ih na tržište rada. Mlade OSI kroz ovaj projekt stječu iskustvo, podižu se njihove kompetencije i povećava se njihova konkurentnost u skladu s potrebama tržišta rada. Naš zajednički cilj je ravnopravno uključivanje OSI-ja na tržište rada i zahvaljujemo Poslovnom dnevniku koji je pokrenuo ovu akciju i održava je na dobrobit ne samo OSI-ja nego i svih nas”, poručuje Benc.

Glavni urednik Poslovnog dnevnika uručio je i zahvalnice udruzi Zamisli, Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

“Kad je započeo projekt bila sam doma s malom bebom i Vladimir je došao nama na sastanak i odmah smo bezuvjetno podržali projekt. Čestitam cijelom timu Poslovnog dnevnika na nagradi koju ste dobili od pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, a posebno čestitam poslodavcima koji su pružili priliku ovim mladim ljudima i vjerujem da će neke od njih zadržati i zaposliti ih i nakon prakse, baš kao i mi u Zamisli”, kaže Svjetlana Marijon iz udruge Zamisli.

Posebno priznanje Poslovnom dnevniku za mijenjanje svijesti o osobama s invaliditetom dodijelila je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

“Poslovni dnevnik to zaslužuje jer ukazuje javnosti koliko osobe s invaliditetom vrijede i pokazuje kako mediji imaju veliku ulogu u promicanju te mijenjaju svijesti. Zajedno mijenjamo štetna mišljenja koja su u našem društvu nažalost i dalje prisutna i čestitam na tome. Čestitam i svima koji su pružili priliku mladima i čestitam na kontinuitetu i održavanju ovog projekta kroz godine”, poručila je Slonjšak.

'Budite hrabri, vjerujte u sebe'

Prije same dodjele praksi, svoju priču je ispričala Ines Miškec koja se u projekt uključila lani i sad radi kao asistentica u odjelu kliničkih ispitivanja u tvrtki Novo Nordisk. Kako kaže, prijavila se na nagovor profesorice jer je bila pri kraju studija i pitala se što će raditi kada diplomira. “Bez ovog projekta nikad ne bih imala ovakvu priliku, vidjeti kako funkcionira farmaceutska tvrtka što je sasvim drugačije od ljekarni. Ovo je priča koja je otvorila moj poslovni svijet. Bojala sam se neuspjeha i nisam ni očekivala da ću dobiti stalno zaposlenje, no od siječnja sam stalni dio tima. Poručujem svima koji su i ove godine dio projekta da budu hrabri, otvoreni, da vjeruju u sebe te da daju sve od sebe”, podijelila je svoje iskustvo s publikom Ines Miškec.

Partnerske tvrtke otvorile su vrata studentima i pružile im priliku, a voditeljica prodaje Poslovnog dnevnika Tihana Lešić podijelila je priznanja i prakse. Mejdi Miljković, studentica komunikologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu, praksu će odraditi u Atlantic Grupi. U Hrvatsku lutriju idu Ivan Taradi, student germanistike i informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U Hrvatskoj lutriji će praksu odrađivati i Marko Marjanović, student Pravnog fakulteta u Osijeku. Ivana Geto, studentica preddiplomskog studija politologije Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu praksu je dobila u Ini, a Melani Boris, studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, bit će u Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO.

Dokaz civiliziranosti društva

Ana Bulut, studentica Međunarodnog sveučilišta Libertas praksu će odraditi u tvrtki Optometrika (Livision Optika).Tvrtke Čateks, King ICT, PBZ CO, Bernarda i Drvna industrija Klana su dobile zahvalnicu za sudjelovanje u projektu. Za kraj su organizatori projekta poručili kako je Iskustvo zlata vrijedi projekt kojim dokazujemo tvrdnju da se stupanj civilizacije društva može mjeriti na razne načine, a jedan od njih je i odnos prema osobama s invaliditetom i svim ostalim ugroženim skupinama.

“Kao organizatori obećajemo da ćemo i dalje djelovati u tom smjeru i biti medij koji će nastaviti intenzivno progovarati i širiti svijest javnosti o toj problematici”, zaključuje Majda Mikulandra, novinarka Poslovnog dnevnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close