Rizični kapital: Još se ne zna tko će upravljati s 32,5 miijuna eura

Autor: Bernard Ivezić , 21. prosinac 2018. u 14:04
Foto: Getty Images

U lipnju su EIF i Vlada, najavili prvi hrvatski VC fond koji je trebao početi s radom do kraja 2018., ali fond menadžera još nije odabran.

Europski investicijski fond (EIF) uzeo si je još malo vremena da donese odluku o tome koji će tim upravljati s prvim hrvatskim fondom rizičnog kapitala (VC), fondom kakav domaća startup zajednica željno iščekuje duže od pola desetljeća, i to je izazvalo vrlo žive reakcije u Hrvatskoj. Važnost ovog fonda, naime, je u tome što je to prvi "pravi" domaći VC fond, jer će 32,5 milijuna eura s kojim će raspolagati biti usmjereno za najranije faze ulaganja, znači sjemenske investicije u startupe te male i srednje tvrtke registrirane isključivo u Hrvatskoj.

Ujedno, sam će fond biti fizički smješten u Hrvatskoj i time i službeno postati prvi VC fond s domaćom adresom. Fondovska industrija u Hrvatskoj trenutačno se mahom zasniva na equity fondovima, a oni ne ulažu u rane faze, koje su najrizičnije. Iznimka su fond South Central Ventures, koji pak nije samo hrvatski već je regionalni VC fond te najava Grada Zagreba da sam pokrene svoj sjemenski (early stage VC) fond, ali koji zasad još nije počeo s radom. Inicijalno, kako su ga u lipnju u Zagrebu svečano najavili EIF i hrvatska Vlada, prvi hrvatski VC fond trebao je započeti s radom do kraja ove godine. Zato se očekivalo da će EIF odluku o izboru fond menadžera objaviti do 15. prosinca. No, taj je rok prošao, tjedan iza tog roka je pri kraju, a objave tko će biti upravitelj toga fonda još uvijek nema.

Tibor Jóna, glasnogovornik Europske investicijske banke (EIB) pod čijim okriljem je EIF, kaže da očekuje da će odluku donijeti u prvom ili drugom tromjesečju 2019. godine. Dakle, tek do ljeta. "Očekuje se da ćemo ugovoriti fond, znači potpisati, i da će fond postati operativan krajem prvog kvartala 2019. ili na početku drugog kvartala 2019. godine ovisno i o tome koliko će vremena trebati da upravitelj prikupi sredstava od privatnih investitora", kaže Jóna u EIF-ovo ime.

 

7,5 milijuna

eura najavo je HBOR ulaganja u prvi hrvatski VC

Dodaje da će fond postati operativan odmah zatim i da se prve investicije očekuju "u par mjeseci nakon toga s obzirom na snažnu ponudu hrvatskih startupova". Ovakav odgovor iz EIF-a dodatno je zanimljiv, jer se u financijskim, startup i političkim krugovima u Hrvatskoj može čuti da se dva finalista u ovom natječaju već znaju. Štoviše, naši izvori tvrde ne samo da je EIF već suzio izbor na dva najbolja tima već i da se zna tko je pobjednik natječaja, a činjenica da se ime tog tima ne objavljuje tumači se vrlo raznoliko i potjeralo je domaće financijske, startup i političke krugove do užarenja. Prema informacijama koje je dobio Poslovni dnevnik u finalu natječaja su jedan tim iz Hrvatske i jedan tim iz Slovenije, a razlog zašto je EIF odlučio odgoditi objavu pobjednike je što bi upravljanje prvim hrvatskim VC fondom trebao dobiti tim iz Slovenije.

Službeno nam to nitko nije želio komentirati. Svi sugovornici u Hrvatskoj su nas upozorili da u ovom trenutku ne mogu izlaziti sa službenim izjavama. Iz državnih institucija nisu željeli dati nikakav komentar, ni službeno ni neslužbeno. Drugi sugovornici iz financijskih, startup i političkih krugova samo su nas zamolili da ostanu anonimni. Njihovi su pak komentari oštri. Jedan sugovornik koji je želio ostati anoniman tako kaže  da se EIF ponaša krajnje neprimjereno. 

Navodi da novi fond ne bi trebao biti samo sredstvo financiranja startupa i malih i srednjih tvrtki, znači hrvatskog gospodarstva, već da bi trebao ujedno i jačati VC kapacitete u Hrvatskoj te da se EIF tako nije ponašao u drugim sličnim situacijama, primjerice kad je sredstva za dva VC fonda povukla Bugarska. Nije to jedina kritika na račun EIF-a. Drugi sugovornik nam je potez te europske institucije opisao riječima: "Opet Slovenci!". Naime, South Central Venturesom, fond za koji je također EU dala novac da se osnuje, ali u koji je Hrvatska uložila sredstva prva, također je dobio na upravljanje tim iz Slovenije, iako su se za taj posao natjecali i timovi iz Hrvatske.

Iskustvo u Hrvatskoj
Isti izvor nam tumači da to znači da će, prema mišljenju EIF-a, hrvatskim startup i malim i srednjim poduzetnicima najbolje biti da po sredstva idu u Ljubljanu. Hrvatska je, dodaje treći kritičar, pokazala na niz načina da ozbiljno shvaća razvoj startup ekosustava i da bi EIF trebao to uzeti u obzir. Pojašnjava nam taj izvor da se to vidi iz poteza Vlade, koja želi da se u financiranje startupa te malih i srednjih poduzetnika uključe mirovinski fondovi. Navodi i da je država to signalizirala i time što je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), a u čijem nadzornom odboru sjedi gotovo cijela Vlada, najavio da će i on u novi fond uložiti sredstva.

Riječ je o 7,5 milijuna eura. Neki sugovornici su nas pak upozorili da priča ima i dodatne 'lejere'. Jedan od njih je da EIF ne želi na sebe preuzeti apsolutno nikakav rizik prilikom odabira fond menadžera, a da hrvatski timovi nemaju 'track record' u VC investicijama. U Sloveniji je, naime, tamošnja Vlada kroz državne tvrtke poduprla prvi VC fond i u njemu su svoje karijere, primjerice, započeli i investicijski stručnjaci koji sad upravljaju SC Venturesom, a potencijalno i članovi, navodno, već odabranog slovenskog upravitelja. Hrvatska do sada nije pokrenula svoj vlastiti VC fond, koji bi bio rasadnik lokalne ekspertize, a onaj koji želi pokrenuti Grad Zagreb zasad nije dobio podršku na državnoj razini.

EIF zadovoljna prijavama
Nadalje, jedan sugovornik upozorio nas je i da su svi timovi koji su se prijavili zapravo međunarodni po sastavu. Nije pak znao reći detalje o tome. Još jedan od naših sugovornika skrenuo nam je pozornost da treba uzeti u obzir i da je EIF sam po sebi birokratsko tijelo te da je bilo nerealno za očekivati da odluku takve veličine može donijeti u svega tri do šest mjeseci, kako je inicijalno najavio.

Golem interes domaćih financijskim, startup i političkim krugovima dijelom je, pojašnjava nam još jedan izvor, i u tome što posao upravitelja fonda potencijalno vrijedi 6,5 milijuna eura, odnosno maksimalnih 20 posto udjela u fondu. Tibor Jóna iz EIF-a nam nije želio otkriti detalje o timovima. Naveo je tek da ih je bilo osam koji su se prijavili. Prema našim informacijama, pet je timova bilo iz Hrvatske, a po jedan iz Slovenije, Italije i Mađarske.

"Timovi su imali osobe s lokalnim i međunarodnim iskustvom, kao i miješanim iskustvom, te iskustvom u VC i PE industriji. Velika većina timova je novonastala za ovaj natječaj i njihova imena su se koristila samo za potrebe prijave. S obzirom da je ovo prvi takav VC fond jako smo zadovoljni kvalitetom timova koji su se prijavili", objasnio je svoju odluku da ne objavi timove Jóna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Clanak je netocan i ne donosi informacije koje su dobro poznate.
EIF je odabrao fond managament tvrtku. To je Fil Rouge ( http://www.filrouge.si/; poogledati komice CVje vlasnika fonda) koju vodi jedan noname englez i noname francuz koji su istoimeni FM(fond management kompanija) osnovali u Sloveniji i napravili u 2 godine 5-6 investicija koje bi izgleda napustili i dosli “zivjeti u Hrvatsku” kako bi vodili VC fond u RH. Pored njih dvojice u timu je apsolventica ekonomije iz Slovenije, jedan od mentora na ABC akceleratoru u Ljubljani i diplomand Verna Mili Ibrulj. Interesantno je da nitko od navedenih u timu nije drzavljanin RH i ne govori hrvatski a i nije poslovao u RH. EIF je tvrdio da tim moraju ciniti osobe koje govore hrvatski, koje moraju zivjeti u RH te da nakon fonda mora ostati eko-sustav (ostat ce ali mozda u Sloveniji).
Ostali gubitnici u ocito namjestenom natjecaju za FM su:
-propali VC fond iz Madjarske
-Prosperus FGS (pojacan sa CEO Ubera u RH)
-no name dvojac iz Zagreba (igrali se u inkubatorima u Zg i Poljskoj)
-Inspire PE (Bolanca &Co; PE fond koji je ulagao u rent-a-car i Atlas klasicnu turisticku agenciju-oboje propalo sudeci prema recentnim clancima u medijima)
-dva tipa iz Zagreba koji su napravili MBA na IvyLeague skolama a jedan je bio VC partner u inzemstvu + Oxford Innovations akcelerator iz UK

Uglavnom, EIF poslovicno donosi problematicne odluke (pogledati izvjesca o otpisanim investicijama South Central Ventures koje vodi FM RSG Capital iz Slovenije). Cini se osnovana sumlja da je EIF itekako podlozan lobiranju. U slucaju odabira RSG za FM je lobirao Anton Rop ex-premijer Slovenije i clan boarda EIF-a.

New Report

Close