JGL postigao dvoznamenkasti rast prihoda, u B2B-u čak 87 posto

Autor: Marija Crnjak , 27. srpanj 2020. u 22:00
Riječki farmaceut uspio je u prvom polugodištu povećati operativnu dobit na 17,7 posto/N. Pavletić/PIXSELL

U JGL-u nastavljaju i sa smanjenjem duga i zaduženosti, unatoč financijskom šoku zbog pandemije.

Unatoč korona krizi, u prvoj polovici ove godine riječka farmaceutska kompanija JGL nastavila je s trendom rasta prihoda i operativne profitabilnosti, javljaju iz kompanije.

Poslovni prihodi JGL Pharme, sukladno preliminarnim, konsolidiranim rezultatima, dosegnuli su rekordnih 355 milijuna kuna, što je rast od 16 posto, unatoč naglom usporavanju potražnje u drugom kvartalu, te padu prodaje u Rusiji i Hrvatskoj, dva najveća tržišta JGL-a.

“Ovo je sjajan rezultat jer govori da smo uspjeli izgraditi dovoljno veliko i rastuće poslovanje u Ukrajini, Kazahstanu, BiH, Bjelorusiji i B2B tržištima, a time i smanjili ovisnost o pojedinim tržištima.

Rusija je i dalje naše najveće tržište, na kojem smo ostvarili 33 posto prihoda u prvoj polovici ove godine, ali je to  smanjenje s 39 posto udjela lanjske godine.

Međutim, ono što nas posebno veseli je rast u B2B biznisu za čak 87 posto. Time potvrđujemo konkurentnost JGL-a na europskoj sceni te osiguravamo jako važan izvor novih prihoda, u kojem nemamo rizik tečajnih razlika”, ističe Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a.

U JGL-u nastavljaju i sa smanjenjem duga i zaduženosti, unatoč financijskom šoku zbog pandemije. Na kraju prve polovice godine faktor zaduženosti (odnosno neto dug/EBITDA) dodatno je snižen s 2.8x s kraja 2019. godine, na 2.2x.

“S obzirom na to da smo imali snažan rast prihoda, a istodobno smo dobro kontrolirali troškove, u prvoj polovici 2020. godine smo povećali operativnu profitabilnost s 13,5 na 17,7 posto”, ističe čelnik riječkoga farmaceuta.

Komentirajte prvi

New Report

Close