Jesenski i Turk preko predstečajne nagodbe do prilike za novi početak

Autor: Saša Paparella , 04. veljača 2020. u 22:00
Osnivač Mišo Nejašmić siguran je da će obje tvrtke redovito servisirati obveze prema vjerovnicima/Tomislav Miletić/PIX

S vodećim izdavačem knjiga iz društvenih znanosti kroz postupak PSN-a prolazi i sestrinska Superknjižara.

Jedna od vodećih izdavačkih kuća u Hrvatskoj, Jesenski i Turk, kao i njena tvrtka-kći Superknjižara, najstarija i najveća domaća internet knjižara (godišnje zajedno uprihode 10-ak milijuna kuna) od jeseni 2019. ušle su u postupak predstečajne nagodbe.

Rezultat je to mnogih potresa na tržištu, od sloma Algoritma do nesređenosti cijelog sektora. "Obje tvrtke već godinama posluju s dobiti. Lani je porezna inspekcija dva mjeseca češljala naše papire koji su bili uredni, no ustanovili su da imamo dosta faktura gdje kasnimo s plaćanjem preko 60 dana. Dobili smo tri mjeseca da isplatimo tih 800.000 kuna.  Odjednom se stvorio taj ogroman financijski pritisak, a kao najbolje rješenje pojavilo se sklapanje predstečajne nagodbe", kaže Mišo Nejašmić, osnivač i suvlasnik obiju tvrtki. 

Mjesečno štede 120.000 kn
"Ideja o predstečaju me prvo stresla, jer nije lijepo čuti riječ 'stečaj' u kontekstu tvrtke koju ste osnovali. Bilo bi bolje da su taj proces zakonodavci nazvali 'restrukturiranje s nagodbom', no sad vidim da je predstečajna nagodba za nas odlično rješenje! Natjerala nas je u kompletno restrukturiranje, zahvaljujući kojem smo smanjili mjesečne troškove poslovanja za čak 120.000 kuna", ističe naš sugovornik.

 

350 vjerovnika

prijavilo je potraživanja od Superknjižare

U procesu sklapanja nagodbe za Superknjižaru tražbine je prijavilo skoro 350 vjerovnika, a među kojima najviše, 1,2 milijuna kuna, potražuje Jesenski i Turk, koji je tako postao  najveća žrtva oporavka sestrinske tvrtke. U predstečajnoj nagodbi Jesenskog i Turka prijavila su se 45 vjerovnika.  Nejašmić je morao prodati nekretninu u vlasništvu svojih tvrtki, poslovnu zgradu na zagrebačkoj Trešnjevci i tim su novcem vraćeni svi krediti i velik dio obaveza. Znatno su smanjili broj zaposlenih, Superknjižara sa 17 na osmero, a Jesenski i Turk s 13 također na osmero. 

"Nakon 11 godina, u Rijeci smo zatvoriti knjižaru RiBook, a u  Zagrebu antikvarijat u Importanne galeriji. Ostali nam je antikvarijat u Preradovićevoj, te antikvarijat i knjižara u Novinarskom domu, gdje smo prepolovili prodajni prostor", kaže Nejašmić, koji je Jesenski i Turk osnovao još 1994., a uz izdavanje važne literature iz društvenih znanosti vremenom je otvorio i nekoliko antikvarijata. Druga tvrtka, Superknjižara, još od 2000. prodaje knjige preko interneta.

 

50 novih

naslova objavit će Jesenski i Turk u 2020.

  "Šokovi su počeli 2013. s ogromnim troškovima prilagodbe fiskalizaciji. Potom je uveden PDV-a od pet posto na knjigu, što nismo ugradili u cijenu. A naši antikvarijati više nisu dobro poslovali jer se počelo količinski tiskati puno više novih knjiga. Odlukom gradonačelnika Milana Bandića da učenicima podijeli 'besplatne' udžbenike propao nam je i posao s prodajom starih udžbenika. Potom je Ministarstvo kulture u mandatu Zlatka Hasanbegovića svelo otkup knjiga na minimum. Propao je Agrokor i to nedugo nakon što smo s njihovom Abrakadabrom ugovorili servisiranje opskrbe knjigama", nabraja nedaće Nejašmić.  

Konferencija Dopolavoro 
U propasti sarajevskog Interlibera, distributera za tržište BiH, izgubljeno je 450.000 kuna. A najveći je udar bila propast Algoritma, koštala ih je dodatnih 650.000 kuna.  Unatoč svemu, Nejašmićeve tvrtke imaju stalan rast prihoda od 20 posto, što ipak nije bilo dovoljno da se izvuku iz problema.

Zahvaljujući predstečajnoj nagodbi, sad će se fokusirati samo na posao – ove godine Jesenski i Turk ima u planu 50 novih naslova. Dovršavaju i opsežan izdavački dio konferencije Dopolavoro, posvećenoj budućnosti rada i vezanoj uz projekt Rijeka 2020.  U međuvremenu se pregovara s vjerovnicima o reprogramiranju obveza. "Siguran sam da ćemo nakon sklapanja nagodbe uspjeti u redovitom servisiranju obveza, a naša će nagodba biti pozitivan primjer svima drugima koji odaberu takvu opciju restrukturiranja", najavljuje Nejašmić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close