Jedinstven u Hrvatskoj: U Puli se uskoro otvara šumski vrtić

Autor: Poslovni.hr , 28. prosinac 2018. u 11:19
Arhivska fotografija: Marko Jurinec

‘Mi smo blagoslovljeni klimom, evo kraj je prosinca, a vani je predivno sunce.’

Izgrebana koljena, blatnjava odjeća, skakanje po lokvama, penjanje po stablima, hladni rumeni obrazi i nasmijana lica. Kako piše Glas Istre, to je vizija sretnog djetinjstva jedinstvenog šumskog vrtića koji bi početkom proljeća trebao zaživjeti u Puli. Njegova idejna začetnica je psihologinja i certificirana dadilja Francesca Miličević, i sama majka dvogodišnjeg djeteta. Upitana kako je došla na ideju otvaranja vrtića u kojem će djeca većinu vremena boraviti vani, veli da je ona nastala po uzoru na skandinavske zemlje te objedinjuje razne pedagoške sustave, permakulturu, ekologiju, duhovnost.

– Vrtić nastaje u suradnji udruge Heartface i obrta za obiteljsko čuvanje djece Šumska djeca, a u tijeku je i proces zakupa dijela šume na Velom Vrhu (iza pizzerije Tivoli) od Hrvatskih šuma, kaže Milićević, pojašnjavajući da će se ovaj vrtić, koji će primati djecu od treće do šeste godine, razlikovati od klasičnog po tome što će naglasak biti na tome da ona što više vremena provode na otvorenom, u prirodi, bez obzira na vremenske uvjete.

– Mi smo blagoslovljeni klimom, evo kraj je prosinca, a vani je predivno sunce. Ovakvi su vrtići uobičajeni u zemljama u kojima su zimi debeli minusi tako da se hladnoće zapravo ne treba bojati. Dapače, znanstvena istraživanja dokazuju da su djeca koja su vani, na svježem zraku, zdravija od one koja su češće u zatvorenim prostorima, kaže začetnica ovog vrtića.

Komentari (4)
Pogledajte sve

i bogomoljki.. bogomoljka je vrlo opasan kukac…

dakle dico čuvajte se pingvina

ja sam bio glavna faca u vrtiću nekad.. imo sam curu, 2 put sam pobjego….. a onda me mater natirala u crkvu.. danas sam luzer….

Svi bi vrtici trebali biti takvi.

New Report

Close