Jedino Hrvatskoj još 300 milijuna eura za manje razvijene regije

Autor: Marija Crnjak , 17. veljača 2020. u 21:59
Plenković i čelnik Europskog vijeća Michel/REUTERS

U prijedlogu sedmogodišnjeg proračuna EU u obzir uzeti najvažniji naši zahtjevi, kazao je premijer, ocijenivši ga kompromisnim.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je prijedlog sedmogodišnjeg proračuna predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela kao pokušaj kompromisa na kojem će trebati još dosta raditi, te izrazio zadovoljstvo što su u tom prijedlogu u obzir uzeti najvažniji hrvatski zahtjevi.

Iako Michel predlaže manje sredstava za kohezijsku politiku u odnosu na prijedlog Komisije i u odnosu na sadašnji višegodišnji financijski okvir (VFO), ipak predlaže nešto drukčiju raspodjelu između siromašnih i bogatih regija.

One europske regije s bruto nacionalnim proizvodom ispod 75 posto europskog prosjeka dobile bi više sredstava. Obje hrvatske statističke regije, Jadranska i Kontinentalna Hrvatska, su ispod 75 posto europskog prosjeka.

Za Hrvatsku vrijedi i poseban paragraf, da manje razvijene regije u zemljama članicama, koje su koristile samo jedno programsko razdoblje kohezijske politike, imaju pravo na dodatnu alokaciju od 300 milijuna eura za svoje najmanje razvijene regije. Tome odgovara jedino Hrvatska.

Michelov prijedlog također predviđa i dodatna sredstva za zemlje članice EU koje imaju velike demografske gubitke, što je prema Plenkovićevim riječima upravo plod razgovora s Komisijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close