Je li rješenje za Inu možda novo partnerstvo ili SPV?

Autor: Jadranka Dozan , 09. rujan 2020. u 22:00
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Bi li to podrazumijevalo neku kombinaciju novog strateškog partnerstva ili, primjerice, osnivanje tzv. projektne tvrtke (SPV-a), u zoni je nagađanja.

Konzultanti Lazarda Vladi su u srijedu napokon predstavili završno izvješće o procjeni vrijednosti Ine. Kao i svi koraci u priči o planu mogućeg otkupa Molova udjela u Ini, koja traje već gotovo četiri godine, i od preliminarnog do konačnog izvješća savjetnika prošlo je više vremena nego što je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić najavio nakon što je Savjetu za Inu predočena preliminarna verzija. Bilo je to u prvoj polovici lipnja, a Čorić je tada rekao da se konačno izvješće očekuje za mjesec dana. Brojke iz tog dokumenta još nisu za javnost, pa je najzanimljiviji dio jučerašnje izjave ministra tvrdnja da (eventualni) otkup od MOL-a ne bi trebao opteretiti proračun.

Bi li to podrazumijevalo neku kombinaciju novog strateškog partnerstva ili, primjerice, osnivanje tzv. projektne tvrtke (SPV-a), u zoni je nagađanja. Isto vrijedi i za ocjene dijela energetskih stručnjaka da je prilično izvjesno da će očekivanja Vlade i Mađara u pogledu valuacije Molovih nešto manje od 50% udjela u biti u nemalom raskoraku. Neki od njih to vide i kao elegantan izlaz iz te priče za Vladu. Burzovne cijene dionica Ine trenutno (2880 kn) impliciraju tržišnu kapitalizaciju kompanije od gotovo 29 milijardi kuna.

To ne mora biti naročito upotrebljiv orijentir, ali sigurno je da priču s velikim zanimanjem prate i domaći mirovinski fondovi koji su dionice u dobroj mjeri stjecali po višim cijenama, a trenutno drže više od 4,3% Ine. Kako bilo, Ćorić je zjavio kako se s konzultantima razgovaralo o pojedinim segmentima a i perspektivama kompanije. U sljedeća će dva tjedna vrlo vjerojatno uslijediti još jedan sastanak s konzultantima.

Komentirajte prvi

New Report

Close