Je li ‘odzvonilo’ APN modelu subvencioniranja kredita?

Autor: Suzana Varošanec , 21. ožujak 2023. u 07:00
Ugovor o davanju subvencioniranih kredita Agencija je potpisala s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75%/Shutterstock

Za ovu mjeru na aktualnom natječaju do iskorištenja sredstava predviđeno je 9,3 milijuna eura pa bi to bi trebalo biti dovoljno za oko 5500 zahtjeva.

Prvog dana zaprimanja zahtijeva u sklopu osmog po redu APN-ovog natječaja iz Programa subvencioniranja stambenih kredita – jučer do 14 sati banke su za svoje klijente predale 417 zahtjeva, a dvojba po pitanju je li posijedi zadnji natječaj zapravo nije razriješena.

Kako je najavio potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić – slijedi izrada nove stambene strategije čije se donošenje očekuje do početka 2024. “kako bi se resorno ministarstvo i Vlada odredili prema novim modelima – subvencioniranja stambenih kredita, poticane stanogradnje ili nekog drugog vida ili modela koji se može osmisliti”.

U kojoj mjeri je povećanje cijena ovisno o ovom modelu subvencioniranja, vidjet će se kada se napravi nova stambena strategija, kazao je Bačić odbacivši a priori povezanost rasta cijena nekretnina s programom sufinanciranja stambenih kredita kao mjeru pomoći mladima.

Tako bi najkasnije dogodine u ovo vrijeme trebao biti poznat i status zakona o subvencioniranju stambenih kredita koji je u završnoj godini provedbe.

Za ovu mjeru na aktualnom natječaju do iskorištenja sredstava predviđeno je 9,3 milijuna eura pa bi to bi trebalo biti dovoljno za oko 5500 zahtjeva. Za ovogodišnji natječaj ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita Agencija je potpisala s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75%.

Prema direktoru APN-a Draganu Hristovu, kroz ovaj program u proteklom razdoblju odobreno je oko 27.500 zahtjeva, a isti je i po njemu dobra demografska mjera. U razdoblju od 2018. do danas rođeno je više od 7.500 djece, a oko 40 % je mlađih od 30 godina što je još jedan dobar demografski pokazatelj, naveo je Bačić.

Komentirajte prvi

New Report

Close