‘Janaf pokazuje da je nezaobilazni energetski faktor u EU i regiji’

Autor: Darko Bičak , 02. travanj 2019. u 22:00
U Omišlju sada postoji 20 spremnika za sirovu naftu, sedam za naftne derivate i jedno autopunilište/Goran Kovačić/PIXSELL

Ova investicija realizirana je vlastitim sredstvima i u suradnji s domaćim tvrtkama, imamo znanja i mogućnosti i za ovakve investicije, kaže čelnik kompanije.

Janaf je jučer u rad pustio svoje novoizgrađene spremnike na svojem Terminalu Omišalj na Krku. Radi se o tri spremnika ukupnog kapaciteta 240 tisuća kubnih metara, a što je bila investicija vrijedna 280 milijuna kuna. 

Rekonstrukcija i dogradnja
Ovim proširenjem je ukupni kapacitet 20 spremnika za sirovu naftu na Terminalu Omišalj povećan na 1,4 milijuna kubika. Dragan Kovačević, predsjednik Uprave JANAF-a je istaknuo da izgradnja ovih triju spremnika predstavlja završetak realizacije projekta Rekonstrukcije-dogradnje rezervoarskog prostora za sirovu naftu Terminala Omišalj.

"Projekt obuhvaća izgradnju ukupno osam novih spremnika za sirovu naftu pojedinačnog kapaciteta 80.000 m3, ukupno 640.000 m3, čime je ukupni spremnički kapacitet na Terminalu Omišalj u posljednjih pet godina gotovo pa udvostručen.

 

Kovačević

Kapacitet je u pet godina gotovo pa udvostručen na ukupno 640.000 m3.

Ova investicija realizirana je vlastitim sredstvima i u suradnji s domaćim tvrtkama, što potvrđuje kako imamo znanja i mogućnosti i za ovakve zahtjevne investicije, pri čemu se posebno vodilo računa o zaštiti i sigurnosti okoliša, ljudi i opreme", kazao je Kovačević dodavši da se ovakvim pristupom osnažuje Janaf koji je postao jedan od najboljih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj te nezaobilazni energetski faktor u Europskoj uniji i posebice ovom dijelu Europe. 

Strateška pozicija
Naime, Omišalj ima poseban strateški značaj za Hrvatsku s obzirom na činjenicu da omogućuje uvoz nafte iz raznih područja, kako s Bliskog istoka, kaspijske regije, crnomorskih luka, tako i afričkih država, čime se rafinerijama na trasi naftovoda omogućuje veća sigurnost opskrbe i razni izvori za izbor jeftinije i kvalitetnije nafte.

Uz 20 spremnika za sirovu naftu, na Terminalu se nalazi i sedam spremnika za naftne derivate, ukupnog kapaciteta 80.000 m3 te autopunilište. Nove spremnike je u rad pustio ministar državne imovine Goran Marić koji je istaknuo da svaki novi kapacitet u energetici znači jačanje stvarne i univerzalne sigurnosti zemlje i njenoga gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close