Jakupčić radi. Kod ministara tajac kad se pita za njegovu sudbinu

Autor: Marija Brnić , 02. lipanj 2020. u 22:00
Društvo posluje redovno i odvijaju se uobičajene aktivnosti, kažu iz HŠ-a gdje je Jakupčić još predsjednik Uprave/Tomislav MiletiĆ/PIXSELL

Ministarstvo državne imovine za sve informacije preusmjerava na Ministarstvo poljoprivrede, iz kojega zasad ne daju informacije.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, osumnjičen u korupcijskoj aferi “Vjetroelektrana”, jedan od onih koji je nakon ispitivanja prošli petak odmah pušten kući, vratio se u svoj ured i, potvrđuju nam u ovoj državnoj tvrtki, nastavio sa svojim radnim obvezama.

“Društvo posluje redovno i odvijaju se uobičajene aktivnosti”, kratko su odgovorili iz Hrvatskih šuma. Iz resornih ministarstava poljoprivrede i državne imovine nisu, pak, bili voljni iznositi informacije i stavove vezane uz ovaj slučaj i Jakupčićevu ulogu, kao i ni njegov ostanak na čelu tvrtke nakon što je otvorena istraga zbog sumnje da je upravo zbog pritisaka bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac zlorabio svoju poziciju na čelu državne tvrtke.

Ministarstvo državne imovine za sve informacije preusmjerava na Ministarstvo poljoprivrede, iz kojega zasad ne daju informacije, no svoje iskaze o spornim odlukama vezane uz projekt vjetroelektrane Krš-Pađene USKOK-u će dati čelni ljudi, ministri Marijo Banožić i Marija Vučković, te njihovi suradnici.

Sporno ‘prebijanje’ duga

Proteklih dana u javnost su curile različite varijante i objašnjenja slučaja pogodovanja koja se odnose na odnos Hrvatskih šuma i tvrtke C.E.M.P., no gleda li se službenu objavu policije, država je lobiranjem Josipe Rimac kod čelnika Hrvatskih šuma oštećena za oko 6 milijuna kuna.

Bašićeva tvrtka, naime, bila je po osnovu odluke Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom odobrenoj još 2014. za služnost na šumskom zemljištu na kojem se gradi vjetropark dužna platiti 6,9 milijuna kuna. Tu obvezu, kako je pojašnjavao u istrazi Jakupčić, investitor nije ispunjavao, a kako je u međuvremenu promijenjen pravilnik o obračunu naknade za korištenje šumskog zemljišta, u konačnici je tražio da mu se ta odluka izmijeni.

Zaboravni bivši premijer

Milanović se slučaja vjetroelektrana ne sjeća i odgovornost prebacuje na ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, tvrdeći da on za takve odluke članova vlade nije znao.

To su, uostalom, potvrdili i iz C.E.M.P.-a, u informacijama za javnost objavljenima po izbijanju afere, a kako je iz policijskog priopćenja vidljivo, primjenom povoljnijih uvjeta i izračuna naknade za služnost C.E.M.P. je platio oko milijun kuna.

Zbog spomenutog milijunskog dugovanja Hrvatske šume su C.E.M.P.-u dale negativno mišljenje zbog kojega mu je “visio” status povlašetenog proizvođača za vjetroelektranu Krš-Pađene.

Državna tvrtka čak je i pokrenula spor s privatnim ulagačem i nije željela pristati na prijeboj koji je on nudio, no, uz navodnu “intervenciju” Rimac i lobiranje kod Jakupčića i šefa splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivana Melvana, koja je trajala od prosinca 2019. do travnja, na kraju su ranija negativna mišljenja povučena, čime je C.E.M.P. uspio dobiti status povlaštenog proizvođača električne energije.

Prebacivanje odgovornosti

Iz informacija koje su procurile nakon saslušanja u USKOK-u, Jakupčić je priznao da je bilo “izravnih pritisaka” od Josipe Rimac, te da su HŠ povukle negativno mišljenje, no to nije učinio on, nego je o svemu, kako je preneseno u medijima, obavijestio Melvana.

On je, pak, zanijekao da je sudjelovao u povlačenju negativnih mišljenja, te ustvrdio da C.E.M.P. nije imao pravo da im se naknada za služnost šumskog zemljišta obračuna po nižoj cijeni što su tražili. Drugim riječima, odgovornost je prebacio na Jakupčića.

6

milijuna kuna oštećena je država lobiranjem Josipe Rimac za C.E.M.P. kod Hrvatskih šuma, tvrdi policija

Što će cijeli slučaj značiti za povlaštenu poziciju vjetroelektrane Krš-Pađene, zasad nije jasno, jer se svi involvirani suzdržavaju od bilo kakvih komentara. Svoju ulogu u osiguranju povlaštenog statusa za ovog proizvođača jučer je zanijekao i bivši premijer Zoran Milanović, za čijeg je mandata i krenulo pogodovanje ovom investitoru.

Iako je ključnu odluku za to donijela Vlada na jednoj od posljednjih sjednica, Milanović se toga danas ne sjeća i odgovornost prebacuje na ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, tvrdeći da su takve odluke u ingerenciji ministara, te da on za sve takve odluke članova vlade nije znao.

“Možda bih znao da mi je bilo na stolu”, kazao je novinarima “zaboravni” Milanović, koji osim što odbacuje odgovornost sa sebe prebacuje ih na iduće HDZ-ove vlade, jer, ako je nešto bilo pogrešno napravljeno od njegove Vlade, kaže, bilo je dovoljno vremena da se to “sreže”.

Komentirajte prvi

New Report

Close