Jakovčić: Povući ću se iz Nadzornog odbora Končareve tvrtke, ali…

Autor: Marija Brnić , 26. srpanj 2018. u 08:13
Foto: Pixsell

Isporukom novogradnje 500 državi bi se smanjio i iznos aktivnih jamstava sa 600 milijuna eura za stotinjak milijuna.

Strateški partner pulskog Uljanika Danko Končar proteklih se mjeseci uporno držao po strani i oklijevao s preuzimanjem posrnulog škvera dok Vlada i Bruxelles ne odobre plan njegovog restrukturiranja, no dramatična situacija u Uljanikovoj blagajni natjerala ga je da ipak priskoči i posegne u novčanik.

Jučer je Kermas energija Uljaniku posudila 12,4 milijuna eura za završetak novogradnje 500 čijom bi se isporukom državi smanjio i iznos aktivnih jamstava sa 600 milijuna eura za 100-tinjak milijuna eura.

'Ovime smo se dokazali'
"Da, pomogli smo pozajmnicom Uljaniku da vrate dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje. Spas Uljanika je svima zajednički cilj – zaposlenicima, Vladi, Upravi Uljanika i nama te se nadamo kako smo ovime svima dokazali da kao strateški partner imamo ozbiljne namjere u Uljaniku i u daljnjoj izgradnji brodova i očuvanju škvera", kazali su iz Kermasa. O detaljima pozajmice i osiguranjima koje je za njega dobio, Končareva tvrtka nije komunicirala.

Podsjećaju tek da im to nije i jedina aktivnost, da su s potencijalnim naručiteljima osigurali da u trenutku kada preuzmu Uljanik imaju spremne nove poslove vrijedne milijardu dolara. No, u Vladi i u samom Uljaniku takva poruka nije ono što žele čuti jer problem te grupacije nije manjak posla, već naprotiv, prekomjerni broj ugovorenih gradnji koje nisu u mogućnosti završiti i zbog kašnjenja plaćaju penale. Smanjenje iznosa državnih jamstava, pak, otvara i pitanje potrebe korekcije postojećih "brojki" u programu restrukturiranja Uljanika. 

Sve otvorenije dovođenje u vezu Končara s lokalnim vladajućim političkim snagama IDS-a i intervencijom države u spašavanje Uljanika otvorilo je i ponovno problematiziranje sudjelovanja počasnog predsjednika te stranke i europarlamentarca Ivana Jakovčića u Nadzornom odboru Afarak Grupe u Finskoj, u kojoj je najveći dioničar s većinskim utjecajem Danko Končar. Procurilo je tako vijest da je Končar zamolio Jakovčića da se povuče s pozicije u Afaraku na kojoj je već tri godine, međutim, takva informacija iz Afaraka jučer još nije bila objavljena. Na službenim stranicama tvrtke, koja kotira na helsinškoj i londonskoj burzi, Jakovčića se još vodi kao nezavisnog člana boarda.

Jakovčićeva uloga
Končar se jučer nije očitovao o tome, a Jakovčić nam je, pak, dao znakovit odgovor. Ne ulazeći u odnose s Končarem poručio je: "Povući ću se iz Nadzornog odbora Afaraka kad bude jasno sa sam kandidat za Europski parlament kako bih se potpuno posvetio kampanji!" Svoju ulogu kad je u pitanju Uljanik on vidi u "objašnjavanju Europskoj komisiji važnost i ozbiljnost potrebe efikasnog restrukturiranja poduzeća".

"Uvijek ima negativnih ocjena, ali jednostavna istina je da sam uspio staviti na dnevni red Europskog parlamenta raspravu o europskoj brodogradnji jer bez angažmana Komisije i Vlade nema spasa Uljanika. Končar može postati strateški partner, ali ne može sam spasiti Uljanik. To sam uostalom više puta jasno rekao. Dakle, sve učiniti za spas Uljanika jer bez Uljanika nema brodogradnje u Hrvatskoj. Tko će postati vlasnik za mene je manje bitno", razjasnio je svoju ulogu Jakovčić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Jakovčić će se povući s Končareve sise u Afaraku kad uhvati novu u EU parlamentu.
Kakav majstor, kakav car!
Najjači ikad.

Za 12,5 miliona eura, kupljena su državna jamstva u vrijednosti od 500 miliona eura!!! Kupovina bez premca! Bravo Končaru, bravo majstore!
O da, tu kupovinu omogućili su vrhunski političari kako IDS-a tako i vječno prikrivene koalicije HDZ-a i SDP-a!!! Bravo porezni obveznici koji dajete vječnu bjanko mjenicu istim političarima! Ionako vam trošak naplate stiže prije ili poslije na naplatu!

New Report

Close