Jagušt: Da, zatajio sam stan u Londonu. Mandat sam spreman dati na raspolaganje

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2013. u 17:11
Moja imovina ni u kom slučaju ne potječe samo od 'državne' plaće, navodi prvi čovjek Petrokemije

Britanski sam državljanin, živio sam u V. Britaniji kada je prije gotovo 20 godina stan kupljen, navodi Jagušt.

Na tekst "Nakon Londona, Jagušt u Zagrebu uložio 6 milijuna kuna u nekretnine", objavljen 15. siječnja u Poslovnom dnevniku, reagirao je predsjednik Uprave Petrokemije Josip Jagušt ističući kako on svojom opremom i sadržajem, kao i tekstovi od 15. siječnja u Večernjem listu i 16. u Jutarnjem listu, impliciraju da je "bogataš koji je nekretnine u Hrvatskoj i inozemstvu stekao na, u najmanju ruku, nejasan način". Posrijedi su, kaže, neutemeljene konstrukcije oko porijekla njegove imovine nastale u radionici Irene Divković.

>>> Nakon Londona, Jagušt u Zagrebu uložio 6 mil. kn u nekretnine

Bila je to odlična investicija

"Za sve što posjedujem mogu dokazati odakle dolazi. Iako me se pokušava prikazati kao 'direktora državnog poduzeća', što odgovara opisu funkcije koju trenutačno obavljam, činjenica je da sam 40 godina uspješne poslovne karijere proveo na vodećim mjestima niza i državnih i privatnih tvrtki. Radio sam u inozemstvu te danas imam dvojno, britansko i hrvatsko državljanstvno. Imovina koju sam kroz cijeli radni i životni vijek stekao dakle ni u kom slučaju ne potječe samo od 'državne' plaće", objašnjava Jagušt. Da je išta od toga točno, navodi, već bi neka od brojnih revizija to bila pokazala. "Činjenice su sljedeće: posjedujem stanove u Zagrebu koji su navedeni u mojoj imovinskoj kartici. Jedan stan, površine 91 četvorni metar, u kojem s obitelji živim od 1988., stekli smo otkupom stanarskog prava u iznosu 30-ak tisuća eura. Početkom 90-ih kreditima i pozajmicama kupili smo još jedan stan od 115 kvadrata, koji smo zatim dali pod račun za drugi stan od 109 kvadrata uz nadoplatu razlike od 50 tisuća eura. Kako kupljeni stan od 109 kvadrata još nema uporabnu dozvolu, činjenica da su i stan dan pod račun i ovaj stan promijenili vlasnike nije provedena u gruntovnici.

Konačno, prije osam godina kupili smo još jedan stan od 115 kvadrata, s garažom, dva spremišta i pripadajućim zemljištem, koji je plaćan u ratama do 2009. Krediti, pozajmice, rate, uz iznadprosječna primanja koja su dolazila od menadžerskih pozicija na kojima sam proveo najveći dio radnog vijeka, omogućili su stjecanje ovih nekretnina. I spreman sam sve što ovdje navodim dokumentirati ako mjerodavno tijelo to bude tražilo", navodi Jagušt. "Što se tiče nekretnine u Londonu, prije svega moram reći da je susjedima engleske kraljevske obitelji i nekog šeika čini samo adresa u istom kvartu s njima, ali je taj kvart veličine otprilike užeg grada Zagreba. Činjenica je da sam tijekom svog rada u Velikoj Britanji kreditom banke Barclay's i manjim dijelom vlastitim sredstvima te pozajmicama kupio nekretninu u Londonu. Današnja tržišna vrijednost te nekretnine nekoliko je puta veća od cijene koja je za nju sredinom devedesetih plaćena te se ista, za koji je kredit u međuvremenu otplaćen i koja je duže vrijeme bila u najmu, pokazala odličnom investicijom.

Nemam tvrtku vani

Ako sam u profesionalnom životu učinio neku pogrešku, onda sam je počinio kada tu nekretninu nisam naveo u imovinskoj kartici. Živio sam u Velikoj Britaniji kada je prije gotovo 20 godina stan kupljen, britanski sam državljanin, sve poreze plaćao sam u Britaniji i taj je stan ostao dijelom mog života tamo. Znam da ove činjenice ne opravdavaju moju pogrešku te iako sam propust učinio nenamjerno, spreman sam za njega snositi punu odgovornost. Ali ne mogu prihvatiti da se zbog ovog propusta dovodi u pitanje moj kompletan ljudski i profesionalni integritet. Propustio sam jednu davno otplaćenu investiciju navesti u imovinskoj kartici, no nisam zbog toga i lopov. Ovom tvrdnjom ne umanjujem pogrešku koju sam napravio i koju već plaćam.Novinari su se posljednjih dana vrtjeli oko moje navodne tvrtke u Londonu i farme koju je navodno ta tvrtka kupila. Svi odgovori mog odvjetnika odnosili su se na činjenicu da inozemnu tvrtku nemam, a da tvrtka koja je u vlasništvu članova moje obitelji nije kupila nikakvu farmu. Iz tih je odgovora izvučeno da sam tvrdio da u inozemstvu ne posjedujem ništa, što nisam bio rekao. Sve što sam radio cijeli život, a nikada nisam bio temom skandala, sada se dovodi u pitanje zbog jednog propusta, pri čemu se apriori pretpostavlja da ono što imam nisam zaradio jer su novinari to tako izračunali ili netko sa strane odokativno tako procijenio. To što ja tvrdim da jesam i mogu to dokazati prestaje biti važno.

Znakovit tajming

Znakovito je da je kontroverza oko mene plasirana u medije baš u trenutku kada Petrokemija ponovno postaje medijski interesantna zbog navodne privatizacije… Novinske stranice i internetski portali nisu mjesto gdje se itko može izboriti protiv napada nepoznatih napadača, što je bitka u koju sam sada uvučen. Tu ću, jednom etiketiran, vjerojatno zauvijek ostati kriv. Zato ovim reagiranjem, što se mene tiče, završavam medijsku raspravu s vjetrenjačama, ali sam spreman, ako to bude potrebno, svoj mandat staviti na raspolaganje nadzornom odboru kompanije koju vodim. Za kraj, naglašavam još jednom, sve što imam stekao sam pošteno. Napravio sam propust u popisivanju imovine i snosim za njega odgovornost, ali taj propust ne mijenja činjenicu da nije upitno kako sam imovinu stekao. Svaka druga interpretacija je spin kojem u centru, vjerujem, nisam ja nego vrijedna državna kompanija koju vodim, odnosno interesi pojedinaca koji se na njezin račun pokušavaju okoristiti". zaključuje Jagušt. 

Komentari (14)
Pogledajte sve

Notorna je laž da je netko u komunizmu mogao biti na čelu bilo koje tvrtke a da nije krao za svoju korist. Ukoliko to ne bi želio raditi ne bi mogao biti u sistemu jer je sistem tako funkcionirao.


Ako je moj račun točan kupio je stan 1993.g.
Treba to netko od nadležnih provjeriti, odakle dotičnom novci.

Tada su ovakve stanove tamo poklanjali.Nitko ih nije htio osim Sir Jagusta.

a gdje se gospon Melitin djed snabdijeva sa slikama ?

Ako je moj račun točan kupio je stan 1993.g.
Treba to netko od nadležnih provjeriti, odakle dotičnom novci.

New Report

Close