Jadroplovu otvoren put povratka u zonu pozitivnog kapitala

Autor: Marija Brnić , 30. siječanj 2020. u 22:00
Stvaraju se pretpostavke i za normalizaciju poslovanja državnog brodara/IVO ČAGALJ/PIXSELL

Zaduženje će poslužiti za reprogram kreditnih obveza i tekuću likvidnost, a osigurano je i s dva broda.

Splitskom Jadroplovu Vlada je na ovotjednoj sjednici dala suglasnost za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu 55 milijuna kuna, pri čemu je u korist banke odobreno i 80-postotno jamstvo.

Za splitskog je brodara ta odluka od velike važnosti. Jer, tim se zaduženjem za reprogram kreditnih obveza i financiranje tekuće likvidnosti stvaraju pretpostavke i za ključnu fazu financijskog restrukturiranja, a time i normalizaciju poslovanja.  Upravi tog brodara u 70-postotnom vlasništvu države sad se otvara put za finalne dogovore s investitorima vezane uz rješavanje Jadroplovova duga prema njemačkom kreditoru, Norddeutsche Landesbank iz Hannovera.

Kako su iz Uprave na čelu s Branimirom Kovačićem izvijestili još sredinom prosinca, nakon višemjesečnih pregovora s Nord LB-om su postigli dogovor kojim je on pristao na zatvaranje potraživanja prema Jadroplovovim tvrtkama uz otpis od četrdesetak posto.

Potvrda tog nagodbenog dogovora podrazumijeva ispunjenje nekih pretpostavki, a za osiguranje financiranja transakcije s Nord LB-om važan je predkorak bilo upravo refinanciranje domaćih obveza. HBOR-ov kredit dobrim dijelom će poslužiti upravo refinanciranju (npr. kredita Addiko banke), s tim da je dio namijenjen za obveze prema dobavljačima, kao i troškove vezane uz realizaciju financijskog aranžmana za zatvaranje duga prema njemačkom kreditoru. 

Sve u svemu, ta bi transakcija s obzirom na otpis za rezultat trebala imati i povratak Jadroplova u zonu pozitivnog kapitala. Jer, kako su isticali u vodstvu tog brodara, tržišna vrijednost imovine kompanije veća je od obveza koje će preostati nakon provedbe nagodbe.

Time se osigurava daleko bolja podloga za dugo planiranu dokapitalizaciju kao dio plana restrukturiranja i biznis plana koji je u lanjskom svibnju odobrila i Europska komisija, potvrđujući usklađenost s europskim propisima o potporama.

S jučerašnjim odlukama Vlade izvan snage su stavljene prije donesene, ali nerealizirane odluke o zaduženju uz državno jamstv. Inače, osiguranje kredita HBOR-a, uz državno jamstvo, pojačano je i dvama brodovima (Split i Trogir) te nekretninama Jadroplova. Kredit je odobren na 10 godina, uz 4 posto (promjenjive) kamatne stope. 

Komentirajte prvi

New Report

Close