Jača domaća proizvodnja hrane kao recept protiv udara cijena

Autor: Suzana Varošanec , 12. listopad 2021. u 22:00
Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam/PD

Najbolji način da amortiziramo cjenovne udare po njemu je povećanje vlastite proizvodnje.

Prema FAO indeksu, svjetske cijene hrane, i zbog snažnog oporavka potražnje nakon pandemije, u kolovozu i rujnu na najvišoj su razinu u 10 godina. Podatak je prezentiran na 14. Konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane u organizaciji HGK-a u Opatiji.

Kako prosječno hrvatsko kućanstvo za hranu i piće izdvaja dvaput više od prosjeka EU, prema potpredsjedniku HGK-a Draganu Kovačeviću trebat će spriječiti da hrvatski potrošači, iako svjesni da je domaće najzdravije, zbog smanjene kupovne moći još više posežu za uvoznim, jeftinijim proizvodima.

Najbolji način da amortiziramo cjenovne udare po njemu je povećanje vlastite proizvodnje, za što je važno novo programsko razdoblje i Europski plan oporavka te što će Hrvatskoj do 2027. biti dostupno više od 24 mlrd.eura, dok naše tvrtke prehrambeno-prerađivačkog sektora očekuju jasna i nediskriminirajuća pravila.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek poručio je da je europski sustav sigurnosti hrane jedan od najsigurnijih i najbržih na svijetu, dok je korak dalje naš novi nacionalni sustav kvalitete poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Dokazana kvaliteta – Hrvatska.

U trgovine uskoro dolazi prvi proizvod tako označen – domaće jabuke, a nedavno je doneseno i rješenje o priznavanju ove oznake za konzumna jaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close