Izvoz vina, posebno skupljih, skočio 8 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2023. u 22:00
Dragan Kovačević/D. Jaramaz/PIXSELL

U prvih deset mjeseci 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. godine smanjio se uvoz, a izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije, kvalitetnih vina i pjenušaca rastao je za gotovo 8%.

U sklopu manifestacije Graševina Croatica En Primeur 2023, koju organizira udruženje vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševina Croatica pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, ljubitelji vina imali su prilike jučer u hotelu Esplanade Zagreb kušati mlada vina berbe 2022.

“Iza nas je gospodarski iznimno teška godina koju je i u sektoru vinarstva obilježilo povećanje cijena inputa, od repromaterijala do radne snage, problemi zbog zastoja u lancima dobave i smanjenje uroda u prosjeku oko 10 do 15 posto zbog suše. Međutim, unatoč tim problemima, možemo s pravom reći da je iza nas uspješna vinarska godina.

Imali smo visoku kvaliteta grožđa, dobar plasman vina kroz uspješnu turističku sezonu”, kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, na otvaranju jednog od najvažnijih godišnjih događanja hrvatske vinske industrije.

Kovačević je istaknuo da se HGK i dalje zalaže da se, uz rješavanje strukturnih problema hrvatskog vinarstva, osnuje krovna nacionalna marketinška organizacija koja bi s marketinški ciljanim kampanjama osigurala s jedne strane bolju promociju i prodaju hrvatskih vina na inozemnim tržištima, a s druge da se daljnjim povećanjem kapaciteta i kvalitete ostvari brendiranje Hrvatske kao eno-gastro turističke destinacije.

U prvih deset mjeseci 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. godine smanjio se uvoz, a izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije, kvalitetnih vina i pjenušaca rastao je za gotovo 8%.

Također, treba istaknuti da su hrvatska vina na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima osvojila veliki broj nagrada i priznanja, na što trebamo biti posebno ponosni.

Komentirajte prvi

New Report

Close