Izvoz porastao na krilima tržišta EU

Autor: Suzana Varošanec , 13. svibanj 2014. u 09:59
Izvoz domaćih škverova je u padu

Konačni izvozni rezultati za prvi kvartal 2014. bit će poznati 9. lipnja kad će Državni zavod za statistiku objaviti izvješće “Robna razmjena s inozemstvom siječanj – ožujak 2014.”

Konačni izvozni rezultati za prvi kvartal 2014. bit će poznati 9. lipnja kad će Državni zavod za statistiku objaviti izvješće "Robna razmjena s inozemstvom siječanj – ožujak 2014."

odaci će tada biti dostupni na internetskim stranicama DZS-a, no dok stručne službe ne završe svoj posao na rasplet će čekati važno pitanje: koliko je realna mogućnost da se hrvatski izvoz počinje polako oporavljati. Potencirano je podatkom DZS-a o rastu izvoza od 7,9 posto u prvom kvartalu ove godine. Riječ je o realnom pokazatelju objavljenom 7. svibnja u Prvim rezultatima, a dolazi nakon pada izvoza 2013. koji je iznosio 6,1 posto u kunama, tj. 6,7 posto u eurima. Analitičari su oprezni i suzdržani, a najviše zbog usporavanja rasta izvoza.

 

102milijuna

eura porast je hrvatskog izvoza u EU u prvom kvartalu 2014.

Naime, izvoz je prema DSZ-u u siječnju porastao najviše – 20 posto, potom su siječanj i veljača donijeli 13 postotni rast, dok je u prvom kvartalu rast iznosio 7,9 posto. Dok postoji takav trend, teško je govoriti o početku oporavka, pogotovo što struktura izvoza nije poznata, a niti Vlada se nije požurila pohvaliti. Ipak, sudeći prema poznatim podacima, najveći dio toga povećanja može se tumačiti povećanim plasmanom na tržište EU, smatra Željko Hanzl, savjetnik u Centru za makroekonomske analize HGK. Od 158 milijuna eura ukupnog povećanja izvoza, 102 milijuna su se odnosila na povećani izvoz u EU.

Ovakav rast izvoza, prema Hanzlu, premda nizak u razmjerima ukupne robne razmjene EU, odvijao se u uvjetima daljnjeg pada vrijednosti ukupnog uvoza EU, pa i pojedinih članica "u koje je Hrvatska znatnije povećala svoj izvoz poput Italije i Austrije". Hanzl još posebno ističe da je značajno povećana i vrijednost izvoza u članice CEFTA-e gdje je rast izvoza veći za 36 milijuna eura. Bez strukture izvoza po zemljama to se djelom može tumačiti, kaže, oporavkom potražnje na tom tržištu. I dok u prva dva mjeseca i dalje pada izvoz brodova i nafte – dva najvažnija izvozna proizvoda koji su proteklih godina bitno određivali kretanje ukupnog izvoza te u 2012. imali 20 posto učešća u strukturi izvoza, s druge strane veći broj drugih djelatnosti bilježi rast izvoza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close