Izvoz je vodilja i o njemu također ovisi oporavak

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2020. u 21:59
Možemo postići dobre rezultate u izvozu dijelova za složene proizvode tvrdi ekonomist Jurčić/DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Jurčić je kazao da je izvoz vodilja svakog gospodarstva, a pogotovo za male zemlje. Po njemu, hrvatski izvoz ima najmanji udio u BDP-u od svih sličnih zemalja.

Gospodarski oporavak Hrvatske ovisit će o potezima nove Vlade, pri čemu ne treba samo računati na pomoć EU, već izlazak iz krize tražiti i u izvozu, rečeno je u utorak tijekom konferencije Zagreb Invest&Export 2020.

“Uspjeh neke zemlje ne ovisi o tuđoj pomoći nego efikasnosti domaće vlade. Sudbina nam je u rukama hrvatske vlade – ako ona bude uspješna onda ćemo se oporavljati”, rekao je ekonomist Ljubo Jurčić.

Jurčić je kazao da je izvoz vodilja svakog gospodarstva, a pogotovo za male zemlje. Po njemu, hrvatski izvoz ima najmanji udio u BDP-u od svih sličnih zemalja.

“Trebali bismo sudjelovati s izvozom više od 60%, a mi smo ispod 30%, tako da, ako bilo koja Vlada donosi program razvoja, oporavka, izlaska iz krize gospodarstva, onda taj izlaz trebaju vidjeti kroz izvoz”, rekao je Jurčić.

Vezano uz koronakrizu i uključenosti u globalne proizvodne lance, Hrvatska je, tvrdi, među najmanje uključenim zemljama sa svojim gospodarstvom i industrijom, iako ima velike potencijale.

Predlaže da se Hrvatska ne fokusira previše na izvoz gotovih proizvoda, jer tu u globalizaciji ne možemo postići velike rezultate, te priželjkuje uključivanje u izvoz pojedinih dijelova na efikasan način.

Predlaže izvoz dijelova za složene proizvode, od automobila, preko nekih strojeva do aviona. Imamo, infrastrukturu, znanje i ljude, kaže Jurčić.

Mirko Habijanec iz HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva rekao je da bi građevinarstvo trebalo biti jedan od motora razvoja i napretka. “Ako građevinarstvo pada investicijski ciklus je usporen i ima manje radnih mjesta”, kaže on.

Komentirajte prvi

New Report

Close