Izvanredna konferencija za novinare Ministarstva zdravstva: ‘Podižemo stupanj pripravnost na veću razinu’

Autor: Poslovni.hr , 24. veljača 2020. u 14:04
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

‘Pratimo situaciju u realnom vremenu.’

Ministarstvo zdravstva sazvalo je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj predstavlja nove mjere za prevenciju širenja korona virusa.

Na presici je istaknuto kako za sada u Hrvatskoj nema potvrđenog slučaja zaraze.

– Nema mjesta panici. Važno je da javnost uvijek bude informirana o epidemiji. Na početku naglašavam, da je u preko 80 posto slučajeva klinička slika doista blaga. Ne treba dizati paniku. Krizni stožer djelovat će u dva pravca – spriječiti ulazak virusa u RH, što neće ovisiti samo o našim naporima. I drugo, kada se virus pojavi, da na pravi način reagiramo i ograničimo širenje – rekao je ministar Vili Beroš. 

– Podižemo stupanj pripravnost na veću razinu – dodao je.

– Pratimo situaciju u realnom vremenu. Tijekom jučerašnje večeri uveli smo drugu vrstu nadzora koju ću vam predstaviti. Uveli smo: zdravstveni nadzor za ljude koje dolaze iz Venete i Lombardije iz Italije, koji su posjetili kontinentalnu Kinu u posljednjih četrnaest dana i koje su boravile u J. Koreji nakon 16.2. To ne vrijedi za osobe koje su jučer i prekjučer došle iz Venecije, osim ako su jučer dobile rješenje o nadzoru. A taj nadzor je takva izolacija da se ne ograničava kretanje  – rekla je načelnica Maja Grba Bujević.

– Kad je riječ o zdravim osobama koje dolaze u Hrvatsku na jedan dan, ako izjave da nemaju simptome, oni će dobiti dozvolu da uđu u Hrvatsku i isti dan se vrate u Italiju. Za osobe simptomima to neće biti moguće te će oni biti pod kontrolom ili u Hrvatskoj ili Italiji.Uvodena je i mjera karantene. Razmatra se proširenje karantene te se traže nove lokacije, poput hotela ili odmarališta na izoliranim mjestima u Hrvatskoj. Samo mjerenje temperature na granici nije pretjerano učinkovito te se apelira na iskrenost svih osoba koje ulaze u Hrvatsku – kaže ravnatelj HZJZ-a doc.dr.sc Krunoslav Capak.

Komentirajte prvi

New Report

Close