Izraelski Elbit želi graditi tvornicu streljiva u Hrvatskoj

Autor: Renata Rašović , 11. travanj 2018. u 14:06
Eyal Dahan, predstavnik Elbita/Renata Rašović/VL

Na tri proizvodne lokacije visoki predstavnici Elbita ugostili su delegaciju MORH-a i hrvatskih novinara.

Već se u više navrata iz Ministarstva obrane RH čulo kako projekt nabave izraelskog borbenog aviona F-16 otvara brojne mogućnosti za buduću industrijsku suradnju dviju zemalja, što poprima i konkretnije obrise.

Nakon što je u ponedjeljak hrvatski pilot Željko Ninić u Izraelu testirao "šesnaesticu", već sutradan su na tri lokacije hrvatsku delegaciju ugostili visoki predstavnici Elbita, 26. tvrtke na ljestvici najveće vojno-industrijskih svjetskih proizvođača. Riječ je o jednom od glavnih dobavljača izraelske vojske, a surađuju s vojskama 50 zemalja. 

 

30 godina

duga je tradicija Elbita koji zapošljava 12.500 ljudi

Na 'meti' i cyber sigurnost
Ova tvrtka s 12.500 zaposlenih i s tradicijom dugom 30 godina iskazala je interes strateškog ulaganja u gradnju tvornice streljiva, koju Hrvatska još nema, a mogući partner mogao bi im biti HS Produkt. Elbit je iskazao i interes strateškog partnerstva na jačanju pilotske škole u Zadru. Izraelci bi investirali u partnerstvo sa Zrakoplovno-tehničkim centrom u Velikoj Gorici čime bi se omogućio i ulazak Centra u nove poslove održavanja komercijalnih aviona. Najavljena je i mogućnost osnivanja Regionalnog cyber security centra.

Predstavili svoje perjanice
U proizvodnim pogonima u Netanyi hrvatskim novinarima i predstavnicima MORH-a predstavljeni su radio-komunikacijski i integrirani borbeni sustavi, sustavi cyber sigurnosti i najnaprednija elektronska vojna oprema današnjice. Ponos tvrtke je simulator leta, koji se kasnije pretvorio u simulator za F-16. U Haifi su, pak, prikazani proizvodi zrakoplovnog odjela tvrtke Elbit koja godišnje proda milijardu dolara vrijedne opreme i dijelova, a bavi se i održavanjem i poboljšanjima na istočnim i zapadnim zrakoplovima, podjednako na transportnim helikopterima i avionima ili borbenim avionima tipa Su-25, Mirage 2000 ili F-16.

Naročito su ponosni na razvoj pilotskih kaciga uvezanih sa sustavima zrakoplova. Iskorakom u obnovu naših obrambenih zračnih snaga prepoznaje se, rečeno je, dodatni pozitivni učinak kroz izravna i neizravna ulaganja kroz potencijal otvaranja oko 800 novih radnih mjesta širom Hrvatske koji imaju potencijal od 3-4 milijarde kuna većinom izvoznih prihoda kroz sljedećih 10-ak godina, kao reciprocitet u odnosu na ono što će Hrvatska kupnjom zrakoplova donijeti Izraelu. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

hs produkt gradi svoju tvornicu municije jer im je samo probna potrošnja na proizvedenom oružju višestruko veća od vojske, policije i svih drugih zajedno.
Bili smo zainteresirani iz nekoliko razloga, imamo već kanale kroz koje bismo mogli distribuirati proizvod, godišnje na testiranja potrošimo više od 10 milijuna komada metaka, što je više nego što iskoriste vojska i policija zajedno.
Vaš link …[/url] to se sve zna. izraelci nam za to ne trebaju. dovoljno je vidjeti kako rade u konjicu po tri smjene.

streljivo
bi trebalo služiti
za strijeljanje
možda nas
ipak krene

***Funky, to nije istina, mi imamo tvornice oružja, ali ne streljiva…nedavno su najobičnije metke kupovali u Srbiji… ova nova tvornica bi riješila sve naše potrebe, dio izraelskih i bilo bi za izvoz

imamo svoju tvornicu.
koja je navodno jako dobra.
i sada bi nam se kao zidovi oduzili za kupnju starudija da si sami sagradimo konkurenciju.
ali u ovom hrvatistanu sve je moguce.

New Report

Close