Kraj agonije 3. maja? Vlada odobrava plan za spas riječkog škvera

Autor: Marija Brnić , 05. rujan 2019. u 08:47
Premijer Plenković prilikom posjete 3. maju u kolovozu, Foto: N. P. /PIXSELL

Neslužbene informacije iz krugova bliskih Vladi govore da je prilično sigurno da brod 514 ostaje u planu za 3. maj, no u tom slučaju stečajni upravitelj Uljanika može očekivati da njegov prijedlog ne ide u daljnju razradu.

Ispunjeni su svi uvjeti koje je za jamstvo za kreditni aranžman vrijedan 150 milijuna kuna Vlada postavila pred upravu 3. maja. Takvim zaključkom s današnje sjednice u Banskim dvorima treba se pokrenuti val aktivnosti kojima će se nakon punih devet mjeseci, koliko traje postupak utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečaja, to poduzeće prodisati.

Tek mali broj vjerovnika nije prihvatio sudjelovati u programu za 3. maj koji podrazumijeva dvogodišnje odricanje naplate 85 posto potraživanja, nakon što im 3. maj odmah podmiri 15 posto duga, no to neće zaustaviti provedbu odluke, budući da je takvu mogućnost Vlada i predvidjela u svojoj odluci. Nadzorni odbor HBOR-a već je usvojio odluku o osiguranju 150 milijuna kuna kredita za škver, a bit će aktivirana nakon što Vlada danas objavi da su ispunjeni svi uvjeti.

 

9mjeseci

traje prethodni stečajni postupak u 3. maju

Među ostalim, Vlada je od Uprave 3. maja tražila i sveobuhvatnu analizu za poslovanje i potreban novac, te zaključen ugovor s Hrvatskom brodogradnjom Jadranbrod, koja će nadzirati realizaciju gradnji. Uoči sjednice Vlade još nije bilo jasnog odgovora hoće li se popustiti zahtjevima iz Pule, onome da Uljanikov brod za prijevoz automobila, gradnja 514, ne bude dio plana za 3. maj, nego da ostane u njihovom brodogradilištu, u čijoj je stečajnoj masi i na čijem dovršetku stečajni upravitelj Damir Majstorović i temelji prijedlog stečajnog plana Uljanika o kojemu će se odlučivati na ročištu u petak. Iako je ministar gospodarstva prije nekoliko dana rekao da će se o budućnosti Uljanika moći reći nešto više nakon što stečajni upravitelj predstavi svoj prijedlog stečajnog plana Uljanika u Vladi, Majstorović kaže kako je on svoj prijedlog već iznio 20. kolovoza u Ministarstvu gospodarstva, te da mu je tom prigodom rečeno da će njegov plan biti uzet u razmatranje. U međuvremenu nema novih informacija te i on iščekuje sjednicu Vlade, s koje će moći iščitati što slijedi Uljaniku.

Neslužbene informacije iz krugova bliskih Vladi govore da je prilično sigurno da brod 514 ostaje u planu za 3. maj, no u tom slučaju stečajni upravitelj Uljanika može očekivati da njegov prijedlog ne ide u daljnju razradu. Za Vladu su pripremljeni i dokumenti za nova jamstva kojima će biti osigurani kredit za dovršetak gradnje tri broda, tanker 723, brod za rasuti teret 733 i spomenuta 514-ica, za čiji dovršetak je potrebno oko 75 milijuna eura. Dakle, uz već odobreni iznos za deblokadu, prvu isplatu vjerovnicima i pokretanje proizvodnje, ukupan iznos kojim će država omogućiti dvogodišnje poslovanje 3. maja dolazi na 95 milijuna eura. Odluke o jamstvima za brodove aktivirale bi se u fazama, po zaključenju ugovora s kupcima, no te odluke, sudeći prema dnevnom redu za današnju sjednicu, one će se razmatrati nakon što se račun 3. maja deblokira. Vlada se danas namjerava pozabaviti dospjelim dugovanjem riječkog škvera za koncesiju.

Komentari (2)
Pogledajte sve

dakle, sporni brod ide 3.maju, što znači da stečajni plan za uljanik propada….game over za ULJN….nulovanje…ne znam samo kome to još nije jasno pa drži kupnju na ULJN??????

čuj da ostane u stečajnoj masi Uljanika??? pa ovi su izvukli pol milijarde iz 3. maja, kako misle to vratiti? brod je bar dio te izvučene love…

New Report

Close