Vujčić nagrađen za reformu monetarne politike koja je omogućila stabilnost kune prema euru

Autor: Ana Blašković , 27. siječanj 2021. u 13:56
Guverner HNB-a nagrađen u Mađarskoj za reformu monetarne politike/PATRIK MACEK/PIXSELL

Ono na što nitko ne bi pomislio još prije nekoliko godina, danas veže ruke monetarnoj politici koja je posegnula za programom otkupa vrijednosnica (APP).

Guverner HNB-a Boris Vujčić dobio je Nagradu Lamfalussy za 2021. nazvanu po “ocu eura” barunu Alexandreu Lamfalussyju, Mađarske narodne banke.

Vujčić je nagrađen za reformu monetarne politike koja je omogućila stabilnost kune prema euru što je ljetos omogućilo pridruživanje Hrvatske Europskom tečajnom mehanizmu, a navode i njegovu ključnu ulogu zamjenika glavnog pregovarača s EU-om.

Zahvalivši na priznanju, Vujčić je govor usmjerio na problematiku monetarne politike u tržištima u nastajanju kada najveće centralne banke posežu za nekonvencionalnim instrumentima.

Uz humoristične asocijacije na roman Vodič za autostopere kroz galaksiju i Montyja Pythona, apostrofirao je iznimno niske realne kamatne stope koje izgledno postaju trajne osobine gospodarstava. Ono na što nitko ne bi pomislio još prije nekoliko godina, danas veže ruke monetarnoj politici koja je posegnula za programom otkupa vrijednosnica (APP).

“Glavni razlog zbog kojeg su zemlje s tržištima u nastajanju počele provoditi APP iz današnje je perspektive očit – ti su programi bili uspješni”, rekao je Vujčić podsjetivši da je HNB lani odradio jedan od najvećih otkupa u tržištima u nastajanju, oko 5,5% BDP-a”, što je tek oko polovice iznosa ECB-ovog programa u toj godini”.

Dodao je da su Hrvatskoj sklapanje ugovora o valutnom swapu s ECB-om i ulazak u ERM II također pripomogli stabilizaciji tržišta. Ističe da se recentni razvoj režima monetarne politike u tržištima u nastajanju “ne može uzimati zdravo za gotovo” jer ne izdaju rezervne valute i ovise o stranom zaduživanju.

Belgijski ekonomist i centralni bankar Lamfalussy rođen je u Mađarskoj 1929. Sudjelovao je u radu Delorsove komisije koja je udarila temelje Europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, s istaknutom ulogom u osnivanju ECB-a i kreiranju regulative europskog financijskog sustava.

Umro je 2015. Nagrada Lamfalussy ustanovljena je 2014. godine, a dodjeljuje se za izvanredne profesionalne uspjehe i životna postignuća pojedinaca koji utječu na rad središnjih banaka i funkcioniranje međunarodnoga financijskog sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close