Iznajmljivači žele ući u turistička vijeća TZ-a i traže suodlučivanje

Autor: Marija Crnjak , 22. veljača 2021. u 22:00
Plan je da imamo udrugu čiji će članovi biti ravnopravni/GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

U zemlji gdje 50% turističkog prometa odradi obiteljski smještaj nitko nas ništa ne pita, a imamo puno iskustva.

Na inicijativu privatnih iznajmljivača Kvarnera, Istre i Zagreba koja je krenula prošlog ljeta, ovog tjedna prvi put u Hrvatskoj osniva se Nacionalna udruga obiteljskog smještaja.

Glavni ciljevi udruge za početak bit će jačanje uloge privatnog smještaja u tijelima za donošenju odluka, razvoj i značaj malog poduzetništva, a potom i privlačenje sredstava iz EU fondova za projekte za podizanje kvalitete, otkrio nam je Goran Prskalo, zagrebački iznajmljivač i jedan od inicijatora osnivanja udruge koja bi trebala braniti interese stotinjak tisuća iznajmljivača, koliko ih posluje u Hrvatskoj.

Ugašena u Zagrebu

“U zemlji u kojoj 50 posto turističkog prometa odradi obiteljski smještaj, taj segment uopće nije zastupljen u tijelima za donošenje odluka, nitko nas ništa ne pita, iako mnogi od nas imaju puno iskustva u turizmu, znamo koje su potrebe gostiju, što ih zanima u destinaciji, koji su problemi koje trebamo zajednički rješavati.

Zato nam je na prvom mjestu izmjena zakona koji propisuju zastupljenost u turističkim vijećima Turističkih zajednica, u kojima sjede predstavnici sektora koji nemaju veze s turizmom, a turizam, pak, predstavljaju većinom hotelske kuće”, ističe Prskalo, inače predsjednik bivše Udruge obiteljskog smještaja Grada Zagreba, koja je nedavno ugašena kako bi se fokus prebacio na nacionalnu udrugu.

Prskalo daje primjer turističkog vijeća TZ Grada Zagreba, u kojem i telekomi imaju jači glas od obiteljskog smještaja, koji je zadnjih godina dobio značajan zamah u Zagrebu, i privukao stotine tisuća gostiju.

Prskalo

Glavni ciljevi bit će jačanje uloge privatnog smještaja i privlačenje sredstava iz EU fondova.

Prskalo se inače ne planira kandidirati za predsjednika ove udruge koja bi osnivačku skupštinu trebala odraditi ovoga četvrtka, jer smatra da udrugu treba voditi netko s mora, budući da ovaj segment smještaja ima najjaču tradiciju na Jadranu, te je najzastupljeniji u jadranskim mjestima i gradovima.

“Cilj je da imamo udrugu čiji će članovi biti ravnopravni i da svoj glas dobiju i oni iz zabačenijih krajeva. Udruga će imati županijske odbore koji će se baviti tematikom na svom području, i svatko bi imao glas u svojoj županiji, dok bi se o pitanjima na nacionalnoj razini raspravljalo na skupštini udruge”, pojašnjava Prskalo kako će to izgledati.

Cilj im je prikupiti što više iskustava s terena i primjera projekata kojih ima puno, no mnoge od ideja za projekte dosad se nisu mogle realizirati zbog nedostatka novca za provedbu.

Zahvaljujući udruživanju u formalno tijelo, otvaraju se i mogućnosti da se neki od tih projekata prijave i na neke od natječaja EU i osigura sufinanciranje, što je dosad bilo neizvedivo, ističe Prskalo.

Njegovo je mišljenje da se obiteljski smještaj treba shvaćati kao malo poduzetništvo, što se u Hrvatskoj često ne priznaje.

Doprinose lokalnoj ekonomiji

“Iznajmljivači ostvaruju značajne prihode i daju značajan doprinos ne samo turističkom prometu u destinacijama, nego i lokalnoj ekonomiji. To su na svojim leđima baš u ovoj krizi osjetili mnogi dobavljači obiteljskog smještaja, do trgovaca namještaja i opreme za apartmane”, kaže Prskalo, koji se zalaže da se na privatne iznajmljivače konačno krene gledati kao na poduzetnike.

Udruga se planira angažirati i na pitanju minimalnih uvjeta za kategorizaciju obiteljskog smještaja, koja i dalje ne uvažava zakone ovog segmenta smještaja i miješa ga s hotelskim.

“Tako se na primjer ne mogu dobiti četiri zvjezdice u apartmanu u centru grada ako ne osigurate svakodnevno mijenjanje ručnika, a vi imate gosta koji vas u tjedan dana koliko odsjeda ne želi vidjeti, a pogotovo sad u koroni ne želi imati kontakt.

Umjesto toga nigdje se ne propisuje obveza ugradnje detektora ugljičnog monoksida, što je temelj sigurnosti”, pojašnjava Goran Prskalo, svjestan da još uvijek ima iznajmljivanja na crno, protiv čega se udruga također planira boriti.

Komentirajte prvi

New Report

Close