Izbjegnut val rasprodaje hotela, najživlje tržište vila za odmor: Trenutačno se po najvišoj cijeni prodaje Hotel San Antonio

Autor: Marija Crnjak , 21. veljača 2022. u 15:01
U Njuškalovoj rubrici nekretnine za odmor trenutačno se po najvišoj cijeni od 20 milijuna eura prodaje Hotel San Antonio u Podstrani kraj Splita/SAN ANTONIO

Da pandemija nije potakla rasprodaju hotela pokazuje raspodjela navedenih oglasa po segmentima, gdje se vidi da se od 2019. godine do danas prodaje najviše vila, s udjelom koji se kreće između 88 i 90 posto.

Statistika Njuškala pokazuje da je broj aktivnih oglasa smještajnih objekata od 2019. do kraja 2021. godine porastao 20%, s ukupno 12.015 aktivnih oglasa objavljenih prošle godine.

Iako je u ove dvije godine došlo do blagog rasta prodaje nekretnina u kojima posluju smještajni objekti, čini se da pandemijska kriza u turizmu u Hrvatskoj zasad nije izazvala značajan val rasprodaje hotela, vila za odmor, pansiona i hostela.

Također, ima naznaka da se tržište nekretnina u tom segmentu oporavilo, osobito u odnosu na prvu pandemijsku godinu, ako je suditi po traženim cijenama objekata koje su rasle svugdje osim u Dubrovniku, pokazuju podaci oglasnika Njuškalo.

O relativno brzom oporavku turizma koji je potaknuo optimizam investitora svjedoče i podaci konzultantske kuće Colliers, izneseni u novom pregledu tržišta komercijalnih nekretnina u Hrvatskoj za 2021. godinu.

Colliersova analiza pokazuje kako je lani čak 39 posto svih transakcija vezanih za komercijalne nekretnine na hrvatskom tržištu provedeno upravo u hotelskom sektoru, nakon relativno niskog udjela od 22 posto godinu ranije, kad je apsolutni primat u transakcijama imao retail sektor.

Najveća transakcija u turizmu prošle je godine bila akvizicija Sunce Hotela Jake Andabaka, koje je preuzela razvojna tvrtka Eagle Hills, najavivši u prosincu i ulaganje od 44,2 milijuna eura u portfelj hotela Bluesun.

Dok su sektoru maloprodaje bili aktivni investitori iz zemalja srednje i istočne Europe, u hotelskom sektoru važan ulagač ostaju domaći institucionalni investitori, mirovinski fondovi i osiguravajuća društva. Zajedno s Valamarom PBZ CO i AZ mirovinski fondovi kreću u novi investicijski ciklus u Valamarovim hotelima na Hvaru, Makarskoj, Rabu.

Statistika Njuškala pokazuje da je broj smještajnih objekata koji su bili na prodaju u prvih mjesec i pol ove godine (6735) veći je za 30 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., no oglasa je početkom ove godine manje nego lani, kad je u isto vrijeme bila riječ o 6905 oglasa.

Da pandemija nije potakla rasprodaju hotela pokazuje raspodjela navedenih oglasa po segmentima, gdje se vidi da se od 2019. godine do danas prodaje najviše vila, s udjelom koji se kreće između 88 i 90 posto.

6,3

milijuna eura cijena je po kojoj se prodaje Hotel Esperanto u Selcu

Oglasi za prodaju hotela čine tek 7 posto, a u 2019. su bili na 8 posto. Broj trenutno aktivnih oglasa na dan 15. veljače bio je 4476, i tu je bilo najviše vila, a slijede ih hoteli te u najmanjem postotku pansioni i hosteli. Usto, najviše hotela, pansiona, hostela i vila smješteno je na obali, a oko pet posto nalazi se u Gradu Zagrebu.

Na obali je najviše oglasa u Istarskoj županiji, čak 39 posto u 2021., s tim da se najviše prodaje u Poreču, Medulinu, Umagu i Labinu. Slijedi Kvarner, pa Zadarska županija s 8 posto udjela.

Tek dva posto oglasa a Njuškalu u prethodne tri godine bilo je u dubrovačkoj regiji. U Primorsko-goranskoj najviše ih se nalazi u Crikvenici (18 posto) pa nakon toga u Opatiji te na Krku. Najveći udjel hotela u broju oglasa je u Zadarskoj županiji, 12 posto, dok se u Istri prodaje najviše vila.

Dugo ‘kampiraju’ na Njuškalu
Na Njuškalu i letimičan pregled oglasnika pokazuje da među prodajnim objektima prevladavaju vile i kuće za odmor, ima tu i novih projekata, a među hotelskim objektima dosta je onih koji već dulje “kampiraju” na Njuškalu.

Primjer za to je Hotel Marina, koji je na prodaju gotovo od izgradnje. Iako se radi o objektu na super lokaciji na crikveničkoj rivijeri, cjelogodišnji rad bez dodatnih ulaganja očito ne pokriva troškove vlasnicima.

Hotel Marina sada se tako prodaje za osam milijuna eura, a uz čisto vlasništvo u oglasu se ističe kako ima 60 pametnih soba opremljenih Siemens tehnologijom, dva restorana i dva bara, dvoranu sa 100 mjesta, unutarnji bazen, wellness i fitness te parking.

U Njuškalovoj rubrici nekretnine za odmor trenutačno se po najvišoj cijeni od 20 milijuna eura prodaje Hotel San Antonio u Podstrani kraj Splita, s ukupno 57 soba, 2 penthousea, wellnessom, restoranom, bazenom i parkingom.

Nedaleko Hotela Marina u Selcu se za 6,3 milijuna eura prodaje Hotel Esperanto, još jedan uhodani hotel u punom radnom pogonu. Kako se navodi u oglasu, hotel je adaptacijom stare vile zaživio 2001. godine, ima oko 75 ležaja u 24 sobe, 2 obiteljske sobe, 1 apartman i 1 veliki stan površine 250 kvadrata.

Popunjenost hotela je vrlo visoka a uz vrlo mala ulaganja je moguće isposlovati i četvrtu zvjezdicu, kažu sadašnji vlasnici, te također ističu čistu dokumentaciju, kao i vlastite već dobro obučene zaposlenike.

U fazi razvoja
Nekolicina projekata koji su na prodaju tek su u fazi razvoja, primjer je projekt boutique hotela s 5+ zvjezdica u Malinskoj na Krku. Hotel ima ukupni kapacitet 24 smještajne jedinice, unutarnji bazen koji je vodenim putem spojen s manjim vanjskim te ima unutarnju galeriju za relaksaciju i vanjsko sunčalište, sve orijentirano prema zelenilu i moru.

Planirano je ukupno 17 luksuznih premium soba, prosječne veličine 26 kvadrata, svaka s pripadajućom terasom, a projekt se prodaje za 3,5 milijuna eura. Luksuzni boutique hotel u izgradnji prodaje se i u centru Opatije, a radi se o građevinskom zemljište s kompletnom projektnom dokumentacijom te pravomoćnom građevinskom dozvolom.

Komentirajte prvi

New Report

Close