Iz tvrtki na faks za brušenje vještina

Autor: Darko Bičak , 11. lipanj 2017. u 22:00
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Siemens FKIT-u donirao 350.000 kn za novi laboratorij.

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT) u petak je svečano pustio u rad novi Laboratorij za automatiku i mjerenja. Radi se o zajedničkom projektu FKIT-a i korporacije Siemens koja je osigurala oko 350 tisuća od ukupno pola milijuna kuna, koliko je koštao ovaj laboratorij. Kako je pojasnio Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa Hrvatske, radi se o nastavku trenda koji dijele sve članice globalne korporacije Siemens, a to je povezivanje sa znanstvenom zajednicom te ulaganje u napredne tehnologije.

“Ovaj laboratorij će koristiti, osim studenata i njihovih nastavnika, i naši zaposlenici, kao i ljudi iz ostalih tvrtki, kako bi se dodatno usavršavali. S druge strane, profesori će dolaziti u našu tvrtku kako bi obavili istraživanja koja ne mogu provesti na Fakultetu”, kazao je Fogec parafrazirajući kultni dijalog iz filma Casablanca kako je ovo početak jednog divnog i dugotrajnog prijateljstva. Nenad Bolf, voditelj Zavoda za mjerenja i automatsko vođenje procesa FKIT-a u sklopu kojeg je i laboratorij, pojasnio je koliko je ovakva institucija važna za gospodarstvo.

“Američki institut Expert Tune objavio je da čak 85 posto procesa i postrojenja u industriji ne radi optimalno. Najčešće je problem u regulacijskim krugovima ili regulacija nije dobro projektirana, a ima i problema s izvršnim elementima ili sustav nije ugođen. To su sve problemi koji se mogu detektirati u sustavima kakav je ovaj laboratorij – sofisticirana replika nekog malog industrijskog sustava”, kazao je prof. Bolf, dodajući da će ova znanstvena ustanova podići konkurentnost hrvatske industrije.     

Komentirajte prvi

New Report

Close