Iz Londona odjeknula najava ulaska EBRD-a u ACI

Autor: Suzana Varošanec , 25. veljača 2014. u 22:00
Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe/B. Šćitar/PIXSELL

Efekte je teško procijeniti, no odlično je to mjesto za susret s financijašima, kaže E. Tedeschi.

Hrvatska bilježi pozitivne odjeke londonskog Foruma o ulaganju u Zapadni Balkan, na kojemu su izlagali sedmorica premijera.

Više je puta pojedinačno apostrofirana i posebno je odjeknula u domaćim bankarskim krugovima najava ulaska EBRD-a u nacionalni lanac marina ACI. Što se nastupa premijera Milanovića tiče, Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe, koji je sudjelovao u radu Foruma, potvrdio je da imao zapažen govor koji je u razgovorima dobio i vrlo dobre komentare. Tedeschi navodi da je dobar odziv imao i panel o infrastrukturi i ulozi privatnog sektora, na kojemu je sudjelovao ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Osobno je zadovoljan i diskusijom na kasnijem popodnevnom panelu na temu komercijane integracije u regiji, u kojoj je i sam sudjelovao. "Teško mogu procijeniti koliki će biti konkretni efekti Foruma jer nemam precizan uvid u strukturu publike i njihov investicijski profil, ali svakako smatram da su ovakvi forumi odlično mjesto za susret s financijskom i investicijskom zajednicom, posebice u Londonu, koji je poslovno središte Europe. Ovaj posljednji susret još jednom pokazuje važnost koju EBRD pridaje Hrvatskoj i regiji, kao i važnost njegova doprinosa gospodarskom razvoju na ovom području", zaključuje Tedeschi. Sama potvrda vlasničkog ulaska EBRD-a u ACI znak je predstojeće ekspanzije tvrtke, njezina repozicioniranja na Jadranu i privatizacije.

Komentar je to jednoga od vodećih hrvatskih bankara nakon što je ministar Siniša Hajdaš Dončić s londonskog Foruma poručio da EBRD vlasnički ulazi u ACI te donosi svježi kapital u iznosu od 100 milijuna eura. Unatoč prirodnoj razvedenosti, kao i dužini hrvatske obale, zbog manjka kapitala ACI ozbiljno zaostaje i za Crnom Gorom, i za Italijiom i Francuskom, koje umjetnim marinama grade svoju konkurentsku poziciju na Sredozemlju. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Dečki su bili skupa na regati , koju je organizirala xy banka…pa su popili
previše piva…..pa, jest …ideje neloše….ajde, popijte još malo, možda se
planovi ubrzaju i realizira nešto od toga….

Zna li netko ovdje pouzdano koje su točno zemlje uključene u tu tvorevinu ?

The EU is the Western Balkans’ largest trading partner, accounting for about two thirds of the region’s total trade. As a whole the region’s share of overall EU trade was 1,4% in 2012, however individual countries’ shares were very low – Croatia 0,5%, Serbia 0,4%, FYR Macedonia 0,2%, Bosnia and Herzegovina 0,2%, Albania 0,1%, Montenegro 0,0% and Kosovo 0,0%.

http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/regions/western-balkans/

Tedeschi je Milanovicev “prijatelj iz djetinjstva”. Ovaj sa dva prezimena isto….samo ne znam kako kad Milanović nikad nije imao nijednog prijatelja do ulaska u politiku

Članak počinje sa:

Hrvatska bilježi pozitivne odjeke londonskog Foruma o ulaganju u Zapadni Balkan, na kojemu su izlagali sedmorica premijera.

Zna li netko ovdje pouzdano koje su točno zemlje uključene u tu tvorevinu ? Zanimljivo je viđenje pojma “Zapadni Balkan” na Wikipedi-i iz dva rakursa:

hrvatski …
srpsko-hrvatski …

Mislim da je prilično jasno na kojem nas zemljovidu trenutna vladajuća garnitura smješta. [emo_beztona]

New Report

Close