‘Iz izjava državnog vrha nije razvidno zašto je smijenjen Mišević’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2012. u 16:36
PXL

Zoran Grgić, član Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi, rekao je kako mu iz jučerašnjih poruka državnog vrha nije razvidna odluka o smjeni.

Zoran Grgić, član Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih službi, rekao je kako mu iz jučerašnjih poruka državnog vrha nije razvidna odluka o smjeni predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića, ocijenivši da to što je Miševićevo izvješće o nadzoru izlista telefonskih poziva drugačije nego ranije nije nikakva osnova za smjenu.

Naglasivši kako izjavu ne daje u svojstvu člana Vijeća nego kao sudski vještak, Grgić je novinarima u Hrvatskom saboru kazao kako iz izjava predsjednika Republike Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića iščitava da je Miševićevo izvješće bilo bitno različito od prethodnih, iz čega zaključuje da je Mišević pronašao nezakonitost i o tome izvijestio vlasti.

"Tako sam si ja preveo riječi predsjednika i premijera, što po meni nije nikakva osnova za smjenu, upravo suprotno. Ali, vjerujem da će mješovito neovisno povjerenstvo po tom pitanju ući u detalje", rekao je.

Upitan podupire li HDZ-ovu najavu osnivanja saborskog istražnog povjerenstva o aferi nadzora telefonskih ispisa ili smatra da to treba rješavati Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, odgovorio je kako bi "zbog mira u javnosti" bilo dobro da se osnuje povjerenstvo.

"S obzirom da je ovo izuzetno teška afera koja je već u medijima duboko odjeknula, mislim da bi zbog mira u hrvatskoj javnosti bilo bolje da to obavi mješovito istražno povjerenstvo, a nije isključeno da to obave i druga tijela", rekao je Grgić.

Bitnima u tom slučaju smatra nejasnoće oko prozivanja ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Josipa Buljevića.

"Abeceda obavještajnog i kontraobavještajnog rada je ne prekidati kompromitirane veze. Dakle, ako je bilo tko, na bilo koji način, uspio kontaktirati, obrađivati raditi bilo koga iz krim miljea, takva se veza nikada ne prekida, jer onda ona druga strana zna da je provaljena. Zato sam zbunjen i nije mi jasno zašto nitko od eksperata nije reagirao", poručio je.

Na pitanje kako tumači stav vladajućih da je sigurnosni sustav pod dubokim utjecajem HDZ-a, odgovorio je kako ne želi ulaziti u političke ocjene.

Istaknuo je da je Vijeće, u deset godina rada, svaki put kada je u radu obavještajnog aparata pronašlo nezakonitost ili sumnju vezanu uz političko djelovanje to prijavilo Odboru za nacionalnu sigurnost i to je ušlo u njegovo završno izvješće.

"Da je bilo nešto na tu temu, Vijeće bi izvjestilo javnost", rekao je Grgić, a upitan znači li to da nema nikakvog obračuna unutar obavještajne zajednice, odgovorio je kako o tome ne može suditi.

"Zbunjuje me jedan drugi moment, gospodin Ostojić (ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić) već je bio prozivan zbog paraobavještajnog sustava, a imali smo 'dvijetisućitih' već aferu s nadopisivanjem brojeva radi prisluškivanja. Dakle, u interesu ministra Ostojića i Vlade je da bude deset istražnih povjerenstava, da se ta stvar istraži do kraja", poručio je.

"Sa stanovništva struke, gledano čisto iz uzusa nacionalne sigurnosti imamo jedan teatar apsurda. Vladajući bi trebali na sve načine tražiti istražna povjerenstva, a ne raspravljati kakva će biti", dodao je Grgić.

Upitan smatra li da bi trebalo povećati nadležnost Vijeća, odgovorio je kako je Vijeće tražilo nadzor nad Operativno-tehničkim centrom (OTC), te istaknuo da je OTC "jedno uslužno tehničko tijelo koje izvršava ono što su dobili u nalog".

Grgić je upozorio i na nesrazmjer u zakonodavnom sustavu, budući da sigurnosne službe primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka moraju tražiti od Vrhovnog suda, kao visoke instance, dok se istovremeno posebne izvidne radnje mogu zatražiti na prijedlog policije, a tužiteljstvo to može tražiti od suca istrage.

"I najveći teatar apsurda u svemu, moguće je da su komunikacije stranih obavještajnih službi prema ravnatelju službe bile na taj način kompromitirane – predate nekom tamo 'pendrek-efendiji' koji ih je na ovaj ili onaj način zloupotrijebio. Ne bi prejudicirao, neka policija radi svoj posao, neka tužiteljstvo radi svoj posao, ali bojim se da je na ovaj način došlo do narušavanja ugleda Hrvatske u obavještajnoj zajednici prema NATO partnerima i drugim partnerima u svijetu", rekao je Grgić.

Komentirajte prvi

New Report

Close