‘Iz Hrvatske nema odgovora na rusku ponudu za plin’

Autor: Večernji list , 19. prosinac 2017. u 22:00
Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj, na konferenciji Večernjeg lista/Goran Stanzl/PIXSELL

Ruski veleposlanik tvrdi da je LNG terminal na Krku promašeno ulaganje.

Rusija je Hrvatskoj ponudila suradnju u nizu energetskih projekata, spremna je plinificirati Hrvatsku, izgraditi infrastrukturu, ali na taj prijedlog više od mjesec dana nema odgovora iz Zagreba.

Kazao je to ruski veleposlanik Anvar Azimov na konferenciji Večernjeg lista o energetskoj budućnosti Hrvatske i dodao kako žali što Hrvatska ne želi Rusiju za strateškog partnera. Za razliku od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Azimov je uvjeren da je plutajući terminal za LNG na  Krku, koji će EU sufinancirati, promašena investicija.

"Ukoliko Hrvatska želi LNG, samo naprijed, Rusija nema ništa protiv, no zanimljivo je da se inzistira na nečem što donosi skuplji plin", kazao je Azimov i zaključio kako je Hrvatska očito bogata jer je spremna plaćati višu cijenu energenata. On odbija i tumačenja o geopolitičkim planovima koje Rusija ima u Hrvatskoj i na Balkanu i ističe kako je jedini interes Rusije gospodarska suradnja koja može donijeti korist objema zemljama.

Skepsu Hrvatske prema ruskim investicijama smatra plodom pritiska EU i SAD-a. "Naša je politika vrlo čista i ne vidimo zbog čega bi članstvo u EU i NATO-u Hrvatskoj trebalo biti prepreka za stratešku suradnju s Rusijom", kazao je Azimov. Goran Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba uvjeren je da nije posve izvjesno da Rusija stratešku prednost koju je stekla na Bliskom istoku, kao i dogovor s Njemačkom za izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 neće iskoristiti kako bi ostvarila političku prednost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close