Iz EU se može do pola milijarde eura za dizala

Autor: Marija Brnić , 14. lipanj 2021. u 22:00
Foto: TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Financiranje kroz 2 modela -poticanje energetske obnove zgrada, te program pomoći osobama s invaliditetom.

Ugradnja dizala uz obilatu, 85-postotnu bespovratnu potporu iz EU fondova ponovno se aktualizira – prije dvije godine projekt “Dostupnost do stana” nije “upao” među one koje će se financirati iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2017.-2020., no prije nekoliko mjeseci HGK ga je dostavio u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, računajući na prostor koji se otvara u novoj sedmogodišnjoj financijskoj omotnici.

HGK nastupa u partnerstvu s Hrvatskom poštom i HT-om, te Hrvatskom udrugom za dizala, koji su, kao i prije dvije godine, proveli zajedničku anketu među predstavnicima stanara višestambenih zgrada, od kojih je iz 16 tisuća njih 10,5 tisuća iskazalo interes za ugradnju liftova.

Prema podacima koje je na zajedničkoj konferenciji za novinare iznijela Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet, prosječna cijena dizala s troškovima ugradnje i građevinskih radova iznosi 46,7 tisuće eura, što u slučaju tvrtki koje su u anketi iskazale interes znači i otvaranje dugogodišnjih poslova za hrvatske tvrtke ukupne vrijednosti preko pola milijarde eura

10,5

tisuća višestambenih zgrada u Hrvatskoj iskazalo interes ugraditi dizalo, od 16.000 anketiranih

Prema riječima tajnika Hrvatske udruge za dizala Zdravka Čižmara, u toj niši aktivno je 60 tvrtki, a ono što je dodatno važno u realizaciji ovih projekata je, kako ističe Čižmar, to što za velik broj nisu potrebne građevinske dozvole. Osim stambenih zgrada, ugradnja liftova potrebna je i u poslovnim i javnim objektima s četiri i više katova.

Prema riječima ministrice regionalnoga razvoja i EU fondova Nataše Tramišak, s Europskom komisijom definirali su dva cilja u koje bi se ovaj projekt mogao uključiti – kroz programe poticanja energetske obnove zgrada, te programe kroz koje se ugradnju dizala može poduprijeti kao pomoć osobama s invalidnošću.

Ministrica je predstavnike stanara pozvala da sami izaberu model i prijave svoje zgrade na natječaje kada se raspišu operativni programi, ali poziva i gradove koji se sa svojim programima i subvencijama mogu uključiti i “kombiniranjem sredstava napraviti više u mnogo kraćem roku”.

U prošlom financijskom razdoblju kroz program Energetske obnove višestambenih zgrada postojala je mogućnost da se uz obnovu stolarije i fasada aplicira i za potporu za ugradnju dizala, no interes je tada bio izostao.

Komentirajte prvi

New Report

Close