Istekao rok trajanja svakoj trećoj zgradi u Zagrebu, vrijeme je i za novi GUP

Autor: Mateja Šobak , 21. ožujak 2021. u 22:00
Marijan Herak, Tihomil Matković, Darko Horvat i Nina Dražin Lovrec/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Za katastrofe ovakvih razmjera jednostavno nismo bili spremni, rečeno je na konferenciji Večernjeg lista.

Kad ste pred kompleksnim projektom od 12 do 15 dijelova, stručnjacima treba neko vrijeme”, odgovorio je ministar graditeljstva Darko Horvat je li obnova Zagreba već trebala početi, na konferenciji Večernjeg lista Hrvatska kakvu trebamo – Obnova nakon potresa, godinu dana poslije.

“Za katastrofe ovakvih razmjera u Zagrebu i na Baniji jednostavno nismo bili spremni. Imali smo Zakon o gradnji neprimjenjiv za proces obnove i morali smo stvoriti lex specialis koji će propisati drugačija pravila”, objasnio je Horvat, opisujući što je sve učinjeno unazad godinu dana – između ostalog u rujnu je donesen Zakon o obnovi, u listopadu osnovan Fond za obnovu, u studenom stigla 683 milijuna eura iz EU.

Nakon potresa na Baniji prijavljuju se nova oštećenja u Zagrebu, Zakon o obnovi ide u izmjene… Točan datum početka prvih radova i dalje ne postoji, a Horvat je kazao da je prva procjena da će obnova Zagreba trajati 10 godina bila “optimistična”.

Iako zakon predviđa konstrukcijsku obnovu stambenih objekata te cjelovitu onih javnih, Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba predstavio je svoj projekt potpune obnove povijesne jezgre.

“Ovakve modele obnove zakon nije zabranio, ali ih ne financira”, kaže ravnatelj Zavoda Ivica Rovis. Projekt je nazvan Blok 19, kao svojevrsna vizija razvoja središta Zagreba do 2050.

Što misli o načinu obnove otkrio je predsjednik Društva arhitekata Zagreb Tihomil Matković: Obnova treba biti široka, a idealan je trenutak i za novi Generalni urbanistički plan. Ključni problem zakonski je okvir kojim se unapređuje nosiva konstrukcija za određeni dio zgrada, označenih crvenom i žutom bojom, a ja se bojim za zelene koje su istih godišta.

Moramo ići naprijed, gledati što će biti za 50 godina, ali treba razmišljati izvan Zakona”, kazao je Matković. Josip Atalić s Građevinskog fakulteta kaže da su financije glavni razlog i što će obnova uglavnom biti konstrukcijska.

“Najsretniji bih bio da sve građevine idu na razinu 4, poput bolnica, ali ići će uglavnom na razine 2 i 3, što je sigurnost od 50 i 75%. Da sve bude sigurno 100%, bilo bi skupo”, kazao je Atalić pa dodao da je trenutačno za 33% kuća u Zagrebu istekao rok trajanja, koji je većinom 50-100 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close