‘Iskazali smo interes za 
suradnju oko Petrokemije’

Autor: Darko Bičak , 20. travanj 2018. u 08:00
Foto: Novi čelnik Ine Sandor Fasimon predstavio se hrvatskim medijima u Budimpešti Jurica Galoić/PIXSELL

Sandor Fasimon od Ine želi stvoriti još uspješniju kompaniju.

Rafinerija u Sisku će se izvjesno prenamijeniti, ali pošteno ćemo se pobrinuti za ljude i lokalnu zajednicu te sigurno nećemo napuštati tu lokaciju već ćemo na njoj u perspektivi pokrenuti neku drugu industrijska djelatnost, kazao je Sandor Fasimon, novopredloženi predsjednik Uprave Ine kojem bi Nadzorni odbor svoj blagoslov trebao dati sredinom lipnja. Fasimon se po prvi put predstavio hrvatskim novinarima jučer u Molovu sjedištu u Budimpešti te najavio da svoje preseljenje u Zagreb očekuje krajem lipnja ili početkom srpnja, a kad se obave sve birokratske formalnosti oko imenovanja i radne dozvole.

Fasimon je čovjek za posebne zadatke u Molu s impresivnom biografijom u kojoj stoji da je studirao u Moskvi, a nakon toga radio u Mađarskoj, Rusiji te sjevernoj Africi te tečno govori, osim materinjeg mađarskog, i ruski, engleski te arapski. Sa situacijom u Hrvatskoj, kako sam kaže, je dobro upoznat te će uložiti maksimalan napor da Ina postane još uspješnija kompanija.

“Odmah po mojem predlaganju za glavnog menadžera u Hrvatskoj, otišao sam u Zagreb gdje sam se predstavio tamošnjem menadžmentu, ali i Vladi kroz sastanke s potpredsjednicom Vlade i ministricom gospodarstva Martinom Dalić i ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem. Taj dan su bili pregovori u Vladi o kutinskoj Petrokemiji gdje je Ina iskazala interes za daljnju suradnju koja bi se mogla i produbiti. Dogovoreno je da idemo u daljnje pregovore“, kazao je Fasimon.

O mogućem otkupu Molovih dionica od strane hrvatske Vlade kaže da zna ono što je opće poznato, da postoji opća najava hrvatskog premijera Plenkovića da će se ići u otkup, ali da nema nikakve detaljne ponude niti se vodi ikakvi pregovori o tome.

“Ja sam menadžer i cilj mi je stvoriti što uspješniju tvrtku koja će biti na ponos Hrvatima i korist i profitabilnost svim njezinim radnicima dioničarima. Što će biti s dionicama, odlučit će vlasnici i to ovog trenutka nije moj posao“, komentirao je Fasimon. Dodao je da će mu prvih dana u Zagrebu najveći izazov biti podići motiviranost zaposlenika Ine koji moraju znati da rade u uspješnoj kompaniji koja ima budućnost i koja im garantira sigurna i perspektivna radna mjesta.

“Mojim dolaskom neće biti promjena u Ini radi promjena, nego ću analizirati situaciju i ako uvidim se može kompanija učiti boljom i jačom, onda će i promjene biti u tom smjeru”, najavljuje novi čelnik Ine.

Po pitanju Ininih naftnih polja u ratom zahvaćenoj Siriji kaže da nema nikakvih novosti jer da je situacija poznata te da je u narednih godinu do dvije teško očekivati bilo što po tom pitanju. No, čak i ako se situacija smiri, usprkos znatnim ulaganjima u ta polja, njihova daljnja eksploatacija ovisit će o aktualnim cijenama nafte. Ako ne budu na niskim razinama poput današnjih, ističe Fasimon, teško je očekivati da ta proizvodnja nafte na njima bude isplativa.

Fasimonove reference u Molu se kreću od toga da je bio šef Molova poslovanja u Rusiji, a zatim i glavni pregovarač oko prodaje njihova plinskog biznisa njemačkom energetskom divu E.Onu i ta je transakcija izvršena u samo tri mjeseca. Bio je i glavni pregovarač Mola s mađarskom Vladom oko koncesija i ostalih ugovora. Sandor Fasimon je vodio i veliku reorganizaciju i modernizaciju Mola u Mađarskoj prilikom čega je tvrtka s pet rafinerija spala na jednu, ali je pokrenut niz petrokemijskih projekata koji su tvrtki uvelike povećali prihod i profitabilnost. Koliki ugled uživa u mađarskoj energetskoj zajednici, dovoljno govori činjenica da predsjedava tamošnjom naftaškom udrugom.

Komentirajte prvi

New Report

Close