Inženjeri upozoravaju: Vladin prijedlog mogao bi imati ozbiljne posljedice za sigurnost gradnje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2019. u 11:49
Foto: Waltraud Grubitzsch/DPA/PIXSELL

Inženjeri smatraju i da resorno ministarstvo nije jasno definiralo ciljeve i razloge izmjena zakona te da je u javnoj raspravi odbijalo prijedloge struke.

Četiri inženjerske komore u ponedjeljak su priopćile kako Vladini prijedlozi izmjena zakona o prostornom uređenju i gradnje te Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju, nepovoljno utječu na sigurnost građevina i to važno pitanje ostavljaju na brigu nedovoljno obučenim osobama.

Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike, u priopćenju kažu da su zabrinute jer se Vlada, kako ističu, neodgovorno i sustavno oglušavala na zahtjeve i argumente graditeljske struke da se odustane od prijedloga zakonskih izmjena.

Vlada je, naime, prošli tjedan u drugo saborsko čitanje poslala prijedlog izmjena Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju. Pritom je kao cilj istaknula ubrzanje i pojeftinjenje izdavanja građevinskih dozvola, smanjenje birokracije i rasterećenje gospodarstvo od nepotrebnih nameta.

Uz ostalo se predlaže zamjena obveznoga članstva u Hrvatskoj komori arhitekata, Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva, Hrvatskoj komori inženjera strojarstva i Hrvatskoj komori inženjera elektrotehnike za inženjere gradilišta i voditelje radova (oko 5.500 osoba), neobveznim upisom u imenik komora. 

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je da se time smanjuju administrativne barijere u obavljanju poslova i djelatnosti u prostornom uređenju  i gradnji, odnosno administrativno se rasterećuju profesije "inženjer gradilišta" i "voditelj radova". 

Četiri inženjerske komore, pak, upozoravaju da bi usvajanje Vladinih prijedloga moglo imati ozbiljne posljedice za sigurnost gradnje, a potom i sigurnost građana.

Konkretno, upozoravaju da bi voditelji gradilišta budućih zgrada i infrastrukturnih projekata mogli biti prvostupnici inženjeri građevine koji nemaju završenu visoku stručnu spremu i imaju samo dvije godine radnog iskustva.

Inženjeri smatraju i da resorno ministarstvo nije jasno definiralo ciljeve i razloge izmjena zakona te da je u javnoj raspravi odbijalo prijedloge struke.

Tvrde da predložena zakonska rješenja neće pozitivno utjecati ni na rang Hrvatske na Doing Business ljestvici.

Četiri inženjerske komore najavljuju i da će u slučaju usvajanja dvaju zakona podnijeti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu njihove ustavnosti. Obrazlažu da su voditelji građenja glavni čimbenik kvalitete gradnje, sigurnosti uporabe građevine i sigurnosti građana te dodaju da su zakonske izmjene suprotne volji inženjera u graditeljstvu koji žele ostati članovi komora.

"Izmjenama zakona protive se voditelji građenja, protivi se struka, protive se inženjerske komore, jasno se usprotivila i Hrvatska udruga poslodavaca te Sindikat graditeljstva i brojne hrvatske građevinske tvrtke. Jedini zagovaratelji ovog zakona je Vlada, a protiv je cijeli građevinski sektor", kaže se u priopćenju.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Kad će ukinut reket kojim HGK unazađuje hrvatsko gospodarstvo? Tamo i tako sjedi većina uhljeba nesposobnih za tržišnu utakmicu…..ili bi mogli možda delat u skladištu u Irskoj!?

Sva ova halabuka je iz razloga što ostaju bez obveznih članarina, koje iznose skoro 2000 kn godišnje po članu (puta više od 4300 kao npr. u komori ing. građ.) i to je to. Skoro 10 milijuna godišnje s kojima je par ljudi u vodstvu raspolagalo kako su htjeli, a odgovornost nikakva. Čisti harač i dobro je da se to ukida.

Riječima se ne može opisati koliko su hrvatski arhitekti nestručni. Oni su apolutno izgubili dodir sa stvarnošću. Toliko grešaka, krivih projekata, a odgovornosti nigdje. Užas.

New Report

Close