Inženjeri traže pomoć zastupnika

Autor: Marija Crnjak , 30. lipanj 2019. u 21:59
Sporno ukidanje članstva u komorama/FOTOLIA

Četiri komore traže da se zaštiti graditeljski sektor, javni interes i sigurnost gradnje.

Predstavnici četiri komore iz sektora graditeljstva poslali su javni apel zastupnicima Hrvatskog sabora da ne prihvate prijedlog izmjena Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje koji ukidaju obvezno komorsko članstvo voditelja građenja/radova. Traže da se zaštite graditeljski sektor, javni interes i sigurnost gradnje.

Kako je poznato, Vlada je ta zakonska rješenja uputila u proceduru unatoč žestokom protivljenju  građevinske struke. "U 20 godina postojanja inženjerskih komora nije se dogodio slučaj da resorni ministar predlaže izmjene zakona koje su usmjerene direktno protiv interesa struke i uvode kaos, nered i nesigurnost u građenje.

Usprkos argumentiranom protivljenu članova komora, sindikata, poslodavaca i inženjerskih komora, ministar graditeljstva Predrag Štromar poslao je loš i štetan zakonski tekst na Vladu RH, koja ga je nažalost usvojila te uputila u prvo čitanje u Sabor", upozoravaju predsjednici komore arhitekata, inženjera građevinarstva, inženjera elektrotehnike i inženjera strojarstva. 

Uvjeravaju kako ovakvi  zakoni gaze prava voditelja građenja/radova te duboko zadiru u temeljne pravne principe na kojima počiva kontinentalni komorski sustav u Hrvatskoj. "Takva rješenja su ustavnopravno u potpunosti neprihvatljiva", zaključuju u komorama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close